Erupcija vulkana uništila vrh planine Sinabung

Svijet
Erupcija vulkana uništila vrh planine Sinabung
.

Snimci prije i poslije erupcije, koje je napravio indonežanski Centar za vulkanologiju, pokazuju da ogroman komad nedostaje na vrhu planine. 

Vulkanolog Devi Kamil Sajahbana rekao je da taj komad, poznat kao "lavina kupola" ima zapreminu od najmanje 1,6 miliona kubnih metara.

Iz vulkana u oblasti Sjeverna Sumatra koji je aktivan od 2010. godine, počev od juče ujutru se vrući oblaci pepela spuštaju niz njegove padine čak 4,9 kilometara od kratera. Niko nije povrijeđen.

vulkan

Video snimci pokazuju djecu kako vrišteći bježe iz škole izvan zabranjene zone oko vulkana dok se veliki stub pepela diže u pozadini. 

Planina Sinabung visine 2.600 metara u distriktu Karo bila je vijekovima u stanju mirovanja prije aktiviranja u avgustu 2010. godine, kada su poginule dvije osobe, a 30.000 ljudi je bilo primorano da pobjegne.

U erupciji vulkana Sinabung u februaru 2014. godine poginulo je 16 osoba. Ta planina je među 120 aktivnih vulkana u Indoneziji, u kojoj su erupcije i zemljotresi česti jer se nalazi na području takozvanog Pacifičkog vatrenog prstena.  

 

(Beta) 

 

Ne propustite