UKLJUČIO SE METEOALARM ZA HRVATSKU: Pada snijeg, mećava nosi sve pred sobom, najgore se tek očekuje (FOTO)

Region
UKLJUČIO SE METEOALARM ZA HRVATSKU: Pada snijeg, mećava nosi sve pred sobom, najgore se tek očekuje (FOTO)
.

Prema podacima DHMZ-a u gotovo cijeloj Hrvatskoj pada snijeg.

Jutros u sedam sati izmjerene su sljedeće visine snijega: 5 centimetara Knin, 7 centimetara Virovitica, 10 cm Požega, 11 cm Karlovac, 32 cm Hrvatska Kostajnica, Plitvička jezera 42 cm, Sljeme 81 cm, ...

Na Zavižanu je izmjereno preko dva metra, a u Delnicama skoro metar.

Snijeg otežava vožnju u većem dijelu unutrašnjosti te mjestimice u zaleđu Dalmacije. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 između Krnjaka i Knina i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice. Vozače HAK upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme, piše "Index.hr".

a441a1b6acf42a3ef48b

Za sav promet zbog snježne vijavice u Lici zatvorene su: državna cesta DC218 Dobroselo (g.ž.LS) - Mazin - Bruvno (D1), ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica, ŽC5110 Alan-Krivi Put-Prokike, te lokalne ceste Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.

Pretežno oblačno, u unutrašnjosti uz susnježicu i snijeg te stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorskim predjelima, očekuje se danas. Meteoalarm je za dans u "žutoj" boji u gorju zbog snijega, na obali zbog vjetra. Na Kvarneru se očekuje jaka bura: "očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati", piše na Meteoalarmu.

Za sutra je cijela zemlja u narančastim i žutim bojama upozorenja, te crvenoj boji obalno područje koje se nalazi pod Velebitom. 

"Vrlo jaka, mjestimice olujna bura. najjači udar vjetra 35-80 cv (65-150 km/h) UTJECAJ: Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.
Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu"
, stoji u objašnjenju.

U gorju se očekuje do 40 centimetara snijega, na kopnu do 15. 

Ne propustite