Vučić: Najkasnije u aprilu o prijedlogu za rješenje Kosova

Region
Vučić: Najkasnije u aprilu o prijedlogu za rješenje Kosova
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će krajem marta, najkasnije početkom aprila govoriti o prijedlogu o "rješenju Kosova".

"Izaći ću, jer nisam bio kukavica, imaću hrabrosti da kažem šta je predlog, ali on neće biti: 'Dragi Albanci prepuštamo vam sve', on će biti kompromis. Ako neće da razgovaraju o tome, imaćemo zamrznuti konflikt", rekao je Vučić u emisiji "Ćirilica" na Televiziji "Hepi".

On je dodao da Albanci odbacuju svako kompromisno rješenje i da žele Veliku Albaniju.

"Srbija ne želi Veliku Srbiju, već da sačuvaju identitet Srba. Treba nam da Srbi budu bezbedni, da mogu da sačuvaju svoje prezime", rekao je Vučić i dodao da se nada da će svijet razumjeti da Srbi ne mogu da sve izgube, a Albanci da sve dobiju.

"Mi imamo svoje interese i interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji. O tome neću ništa da krijem, nego ću da govorim o tome sa našim narodom", kazao je Vučić i dodao da će "krajem marta, najkasnije početkom aprila govoriti o tome".

Komentarišući izjavu premijera Albanije Edija Rame da "Albanija i Kosovo treba da imaju jednog predsednika i zajedničku spoljnu politiku, Vučić je kazao da bi - da je on to rekao o Srbima - Srbija bila na "rubu svih događaja" i da bi bila vođena kampanja protiv Srbije u svim svjetskim medijima.

"Kako ćete u tim svetskih medijima voditi kampanju protiv Prištine, kada su oni sponzori njihove nezavisnosti i poltiike, a protiv nas (Srbije) hoće, šta god pitate", kazao je Vučić.

"Mi Srbi mroamo da razmemo da tu nema ljubavi, principa, poštuju nas više jer smo ekonomski jači i politički, zato smo danas poštovaniji, ugledniji, ali nas ne vole više ni manje. Oni imaju svoje interese, ali i mi", rekao je Vučić.

Ne odbacujem mogućnost da je Srbin ili Albanac nalogodavac ubistva Ivanovića

Vučić je rekao da "ne odbacuje mogućnost" da je Srbin ili Albanac nalogodavac ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Odgovarajući na pitanje urednika NIN Milana Ćulibrka da li je Ivanović prenio BIA informacije ko mu prijeti, Vučić je rekao i da su svi znali za sukob Ivanovića i "gospodina Radojičića"."Ne znam tog Radojičića, možda je bio na nekom sastanku na Kosovu na kojem sam bio i ja", rekao je Vučić.

On je naveo da sukob Radojičića sa Ivanovićem postoji od 2000. godine i procijenio je da taj čovjek vjerovatno znao da će biti prvi na kojeg će uperiti prstom.

Vučić je kazao da ga ne interesuje "ko je pucač", kao i da ne odbacuje mogućnost krivice "ni na jednoj strani".

"Vidim da se istraga ne sprovodi u svim pravcima, već samo onako kako bi nekome odgovaralo", rekao je Vučić i dodao da državni organi u Srbiji dobro rade i da je siguran da će to dati rezultate.

On je dodao da treba sačekati tužilaštvo da se vidi kako će teći postupak.

"Imamo određene sumnje, nadležni organi će nastaviti da rade po tom pitanju. Tu su upleteni ljudi s različitih strana ", kazao je Vučić

 

(Beta) 

 

Ne propustite