PDV se smanjuje, ali bi mogli rasti drugi porezi

Aktuelno
PDV se smanjuje, ali bi mogli rasti drugi porezi
-

Već više od dva desetljeća očekujemo cjelovitu poreznu reformu no umjesto nje stalno se nude parcijalna rješenja.

Višak u blagajni osjetit će i građani, najavljuju iz Vlade - i to u vidu poreznog, administrativnog i neporeznog rasterećenja. Vladajući najavljuju smanjenje stope PDV-a. 

"Hrvatska je 2017. ubrala PDV-a oko 48 milijardi kuna. Samo za usporedbu usred krize 2009. godine to je bilo 38 milijardi kuna sa stopom od 22 posto i sve zemlje EU su povećavale opću stopu PDV-a, uključujući i Hrvatsku kako bi taj deficit koliko toliko obuzdale", pojašnjava Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

Danas višu stopu PDV-a od Hrvatske ima jedino Mađarska – i to 27 posto. 

No, da bi se neki porezi smanjili potrebno je druge povećati. Tu, slažu se stručnjaci, ima prostora. Osobito u pogledu posebnih poreza.

"Tu RH u odnosu na druge zemlje ima izrazito mali broj takvih posebnih poreza. Znamo da su to kava, bezalkoholna pića, automobili itd. Tu svakako ima prostora za uvođenje nekih novih trošarina kojima bi se onda kompenziralo smanjene poreznih stopa", ističe Nika Šimurina s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Prostora za veće ubiranje prihoda ima i u oporezivanju kapitala.

"To je ono što se potencira – malo povećati da tu postoji prostor, odnosno porezna osnovica za porezno povećanje porezne presije ili ti bolje reći preraspodjele. Da bi negdje mogli smanjiti tu možemo malo povećati", zaključuje Hrvoje Šimović, prenosi Dnevnik.hr.

Ne propustite