Ako ih primijetite odmah liječniku: Simptomi kod djece koje NE SMIJETE IGNORIRATI!

Porodica i zdravlje
Ako ih primijetite odmah liječniku: Simptomi kod djece koje NE SMIJETE IGNORIRATI!
.

Roditelji vrlo često pretjerano paničare kada je u pitanju zdravlje djeteta, osobito ako se radi o prvom djetetu i simptomima s kojima se do tada niste susreli.

Donosimo vam simptome koje nikada ne biste smjeli ignorirati i odmah biste trebali posjetiti liječnika.

Visoka temperatura

Temperatura koja je viša od 38°C kod djece mlađe od 3 mjeseca, više od 38,5°C kod djece od 3 do 6 mjeseci starosti ili više od 39,5°C kod djece starije od 6 mjeseci zahtijeva hitan odlazak liječniku. Iako liječnici najčešće smatraju kako je mnogo važnije djetetovo raspoloženje od same temperature koju toplomjer pokazuje, temperature koje smo naveli su svakako granične kada djecu treba odvesti liječniku, osobito ako se radi o malim bebama. Ako je temperatura uzrokovana bakterijskom infekcijom, ona se može vrlo brzo raširiti po organizmu. Iako se najčešće radi o blažim virusnim infekcijama, važno je na vrijeme reagirati.

Dugotrajno povišena temperatura

Čak i ako nije vrlo visoka, no ako povišena temperatura traje više od nekoliko sati nakon davanja prikladnog lijeka protiv povišene temperature, potrebno je obratiti se liječniku. Virusne infekcije obično traju oko 5 dana, a toliko i obično traje povišena temperatura uz povremeno variranje. Ako potraje duže, može se raditi o bakterijskoj upali pluća koja zahtijeva antibiotsko liječenje. 

Povišena temperatura popraćena glavoboljom

Ako se dijete počne žaliti na glavobolju za vrijeme povišene temperature javite se liječniku. Glavobolja, ukočenost vrata ili osip i sitne modrice mogu biti prvi znakovi meningitisa i zahtijevaju hitnu reakciju.

Prstenast osip

Osip formiran u obliku prstena od sitnih crvenih točkica koje je ne staju kada ih pritisnete prstom također su razlog za odlazak liječniku. Ako je osip popraćen modricama, to može ukazivati na moguće poremećaje u krvi. Osip u kombinaciji s otežanim disanjem ili drhtavicom može biti i simptom alergijske reakcije.

Iznenadna bol u trbuhu

Ako se dijete žali na bol u trbuhu, recite mu neka skoči u zrak. Ako dijete to ne može, a bol dolazi iz donjeg dijela trbuha s desne strane, vjerojatno se radi o upali slijepog crijeva.

Glavobolja i povraćanje

Ovi simptomi u kombinaciji mogu ukazivati na migrenu kod djeteta. Migrene kod djece nisu opasne, no bolovi su vrlo snažni. Posjetite odmah liječnika kako bi što prije mogao odrediti odgovarajuću terapiju, piše index.hr.

Smanjeno mokrenje

Ako primjećujete da vaš dijete vrlo rijetko mokri, obratite pažnju na količinu tekućine koju unosi. Potaknite dijete da pije više vode. Smanjeno mokrenje može biti znak dehidracije koje može dovesti do šoka. Ako dijete unosi dovoljno tekućine, no ne može mokriti možda se radi o problemu s bubrezima. Svakako posjetite liječnika!

Plave usne

Plave usne, osobito ako su popraćene otežanim disanje mogu ukazivati na alergijske reakcije, upalu pluća ili napadaje astme. Djeca tada najčešće dišu vrlo plitko i potreban je hitan odlazak liječniku.

Natečeno lice

Otečenost jezika, usana ili područja oko očiju, osobito u kombinaciji s povraćanjem mogu biti znak snažne alergijske reakcije.

Povraćanje nakon pada

Ako dijete nakon pada počne povraćati ili postane zbunjeno, gubi svijest ili nepovezano govori posjetite najbližeg liječnika. U pravilu padovi djece ne ostavljaju nikakve posljedice ako je dijete palo s visine koje nije viša od njegove, no svakako se posavjetujte s liječnikom.

 

Ne propustite