Neobični ZNAKOVI da se možda u vašem tijelu razvija RAK! NEMOJTE IH IGNORISATI!

Porodica i zdravlje
Neobični ZNAKOVI da se možda u vašem tijelu razvija RAK! NEMOJTE IH IGNORISATI!
.

Znakovi koji ukazuju na rak često budu neotkriveni jer znaju biti netipični za neke vrste oboljenja.

Zapravo većina ljudi ni ne zna da ima rak dok to doktori ne utvrde. Nekada zaista bude prekasno. Spriječite to i pročitajte sljedeće simptome koji vam mogu spasiti život.

Svrab kože- Tijelo tretira rak kao strano tijelo, te stoga bijela krvna zrnca napreduju. To uzrokuje svrbež kože, stezanje, promjenu boe i crvenilo.

Promjene u mokrenju- Bilo kakva promjena u mokrenju, primjerice promjena boje, mirisa, pojava krvi u urinu je signal za uzbunu. To ne mora biti ništa ozbiljnije od jače upale, ali svakako pregledajte se.

Promjene u glasu- Rak grla može da utječe na visinu, ton i boju vašeg glasa. Ako osjetite bilo kakve promjene u vašem glasu a da traju duže od 10 dana, onda je potrebno da se javite ljekaru.

Rane koje ne zarastaju- U slučaju da vašoj rani puno više vremena treba da zacijeli može mada i ne mora biti znak raka. Objašnjenje za ovu pojavu je što  rak iz vašeg imunološkog sistema se hrani, a vaš organizam ostaje neotporan jer nema jak imuni sistem.

Kašalj- Mnoge vrste raka mogu da uzrokuju jak kašalj. Posebno se to odnosi na rak grla i pluća. Također, ukoliko ste pušač onda zasigurno imate taj dosadni grozni kašalj. Znate onda šta vam je činiti po tom pitanju. Ostavite cigare.

Krvarenje -Ako imate neobično krvarenje a nije u pitanju menstruacija niti je vrijeme za nju, trebali biste se obratiti ljekaru.

Kvrge u ustima ili na jeziku- Bijela boja kvrga na jeziku i desnima može biti znak raka u ustima. Ukoliko primijetite bilo šta slično javite se ljekaru.

Gruda ispod kože- Dobar način da se vidi da li imate neke promjene ispod kože jeste pažljivim opipivanjem svakog centimetra tijela. Ukoliko osjetite nešto, javite se ljekaru, jer sve što se na vrijeme spriječi, liječiti se može.

Promjene u stolici -Bilo koja vrsta promjene koja traje više od dva dana znak je za uzbunu. Ako primijetite da vam je stolica krvava ili bijela, vrijeme je da posjetite ljekara.

Gubitak apetita ili problemi s gutanjem- su pitanja od važnosti jer utječu na funkciju probavnog procesa i sposobnost tijela da uzme najbolje iz hrane kojom hranimo organizam.

 

Ne propustite