Zvizdić: Kvalitet bh. odgovora na Upitnik trenutno jedini formalni uvjet

Bosna i Hercegovina
Zvizdić: Kvalitet bh. odgovora na Upitnik trenutno jedini formalni uvjet
.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji predvodi bh. delegaciju na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, izjavio je za Televiziju N1 da je dobio pozitivne poruke od evropskih dužnosnika nakon što je Bosna i Hercegovina odgovorila na više od tri hiljade pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Zvizdić se danas susreo s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom te je u vezi s bh. odgovorom na Upitnik, dobio, kaže, dobre poruke, a prvenstveno dobrom smatra onu definiranu Srategijom Evropske unije za zapadni Balkan, koja je dala sasvim dovoljno širok okvir svakoj zemlji regije da, ako postigne unutrašnji konsenzus i nastavi ubrzano raditi na evropskim integracijama, može preteći susjede i praktično postati lider evropskih integracija.

- Što se tiče odgovora na Upitnik, sasvim sam siguran da smo to uradili vrlo odgovorno i profesionalno i u daljoj proceduri dobivanja kandidatskog statusa, osim ako ne bude novih uvjeta, na bazi ovih odgovora i vjerovatno dodatnih pitanja ili pojašnjenja, koje su dobile sve zemlje u regiji pa će dobiti i BiH, sasvim izvjesno i sigurno ćemo dobiti kandidatski status - rekao je Zvizdić.
 
Upitan ima li nagovještaja o eventualnim novim uvjetima Bosni i Hercegovini budući da se to dešavalo i drugim zemljama, predsjedavajući Vijeća ministara BiH podsjetio je na decembarsku posjetu komesara Hahna Bosni i Hercegovini, kada se govorilo o četiri vrste aktivnosti - setu zakona o akcizama, usvajanju strategije ruralnog razvoja i budžeta na nivou BiH i entiteta te na koncu, pripremi odgovora na Upitnik.

- Tada je to izgledalo kao skoro nemoguć zadatak za vlasti BiH, imajući u vidu političke turblencije i prijevremeno započetu izbornu kampanju. Ipak, za dva mjeseca uspjeli smo realizirati sve aktivnosti - od akciza do Upitnika. Dakle, da li će biti novih uvjeta, uistinu ne znam, u ovom trenutku jedini formalni uvjet za kandidatski status je kvalitet naših odgovora i oni su sigurno na zadovoljavajućoj razini što se tiče Evropske komisije - riječi su predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

U zadnje vrijeme, napomenuo je on, sve više se govori o Izbornom zakonu, a da li će se on u nekoj fazi pojaviti kao uvjet, odnosno ne sam zakon nego implementacija presude 'Sejdić i Finci', ostaje da se vidi u narednih nekoliko mjeseci, kazao je.

Zvizdić se nada da to neće postati preduvjet za kandidatski status budući da u BiH još nema konsenzusa o ovom važnom sistemskom zakonu, što bi moglo usporiti procedure.

Kandidatski status je važan za BiH, omogućava novi pristup fondovima i njihovo povećanje, napominje Zvizdić.

- Na kraju krajeva, mislim da bi to na neki način trebalo da bude odgovor Evropske unije na ogromne napore i trud koji smo uložili u posljednjih trideset mjeseci, kada smo realizirali sve aktivnosti na koje je Bosna i Hercegovina čekala skoro deset godina - zaključio je u ovom razgovoru za TV N1 predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ne propustite