Smijenjena Vlada Tuzlanskog kantona

Bosna i Hercegovina
Smijenjena Vlada Tuzlanskog kantona
.

Skupština Tuzlanskog kantona nakon cjelodnevne diskusije izglasala je večera smjenu Kantonalne vlade na hitnoj sjednici, čije je zasijedanje zatražilo 15 poslanika u Skupštini TK.

Kako piše Fena, za smjenu Kantonalne vlade na čelu s premijerom Begom Gutićem glasalo je 20 poslanika u Skupštini TK, tri su glasala protiv, a 11 ih je bilo suzdržano.

Smjenu Vlade TK podržao je dio poslanika SDA i poslanici SBB-a u Skupštini TK.

Zastupnici opozicionih Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte bili su suzdržani prilikom glasanja, kao i poslanici Stranka za BiH, a tri poslanika SDA u Skupštini TK glasala su protiv smjene Vlade TK.

Razlozi koji su navedeni za smjenu Kantonalne vlade su nedostatak ili potpuni prestanak koordinacije premijera s poslanicima u Skupštini TK.

Istaknuto je da parlamentarna kriza koja je nastala ovako poremećenim odnosima kantonalnog premijera i skupštinske većine prijeti da preraste u krizu realnih političkih procesa u TK.

Dosadašnji premijer TK-a Bego Gutić u svom izlaganju istaknuo je da je Vlada TK na čijem je čelu bio tri godine dobro radila i postigla dobre rezultate.

Naglasio je, da je ponosan na ono što je uradio za vrijeme svog mandata, ističući da je  tokom njegovog mandata stabiliziran budžet TK, kao i privredne prilike.

- Danas svjedočimo posljedici unutrašnjih turbulencija unutar SDA - poručio je Gutić.

Dodao je da je smjena kantonalne vlade dogovorena na sastanku predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i poslanika u Federalnom parlamentu Mirsada Kukića.

Ocijenio je da je današnje zasijedanje zakonodavnog tijela neustavno.

Novoizabrani predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević naglasio je u svom obraćanju nakon razrješenja Kantonalne vlade da SDA nema odgovornost za smjenu Vlade TK i da nije učestvovala u ovom procesu.

Dodao je da će SDA preispitati koalicioni dogovor s SBB-om, koja je smijenila legitimnu vladu, zajedno s neformalnom grupom od 13 poslanika.

Poslanik SDA u Skupštini TK Muamer Zukić poručio je da će SDA ubuduće djelovati kao opoziciona stranka u Skupštini TK.

Ne propustite