Policija presrela Dodikovo vozilo i naplatila kaznu za vožnju 200 km/h

Bosna i Hercegovina
Policija presrela Dodikovo vozilo i naplatila kaznu za vožnju 200 km/h
.

Povodom današnjih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojima saopćava da mu, za razliku od člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, ne treba zaštita policije kad je na teritoriju Republike Hrvatske, da nije tražio policijsko obezbjeđenje i da njegova pratnja ne putuje naoružana, Ministarstvo inostranih poslova BiH je dužno da informira javnost da to nije tačno, odnosno da predsjednik RS-a u današnjim izjavama nije govorio istinu.

Kabinet predsjednika Republike Srpske je dana 12. februara ove godine uputio dopis Ministarstvu inostranih poslova BiH, posredstvom kojeg je od institucija Republike Hrvatske zatraženo da se za putovanje predsjednika Republike Srpske, planirano za dan, 14. februara, na jednom od graničnih prijelaza s RHrvatskom "osigura nesmetan prijelaz, te patrola policije i policijska pratnja s eskortom". U istom dopisu je navedeno da pratnja predsjednika Republike Srpske putuje naoružana, s precizno navedenim serijskim brojevima oružja, kao i tačnom količinom prateće municije. Ministarstvo inostranih poslova BiH ove podatke neće objaviti iz sigurnosnih razloga.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je dopis istog dana uputilo Ambasadi BiH u Zagrebu, uz instrukciju da on odmah bude proslijeđen nadležnim institucijama Republike Hrvatske, što je blagovremeno i učinjeno. Ministarstvo inostranih poslova BiH u ovom trenutku ne raspolaže informacijama da li je molbi predsjednika Republike Srpske udovoljeno i na koji način su institucije Republike Hrvatske bile uključene u realizaciju pomenutog putovanja, te pozivamo zainteresirane medije da se o tome informiraju u institucijama Republike Hrvatske.

Također, predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je potvrdio da je tokom drugog putovanja kroz Hrvatsku u četvrtak, 15. februara, službeno vozilo u kojem se on nalazio presretnuto od Policije Republike Hrvatske, zbog toga što se kretalo nedozvoljenom brzinom od 200 km/h, te da je zbog toga na licu mjesta plaćena kazna predviđena za takve prekršaje.

Tim povodom, Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva sve državljane BiH da se, kada upravljaju motornim vozilima u drugim zemljama, pridržavaju važećih propisa, te da ne ugrožavaju živote i imovinu drugih osoba, navodi se u saopćenju iz Kancelarijea za odnose s javnošću MVPBiH.

Ne propustite