OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH NASTAJU AFTE: Evo kako ih se riješiti!

Porodica i zdravlje
OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH NASTAJU AFTE: Evo kako ih se riješiti!
.

Afte mogu biti znak anemije, nedostatka željeza, folata i vitamina B skupine, neutropenije (smanjenje broja leukocita), alergijskih stanja, emocionalnog stresa, fizičke iscrpljenosti...

Bolne afte nekad će vas probuditi noću, no nasreću, prolaze već za tjedan ili dva. Iako mogu biti i virusne i prenositi se, smatra se da nastaju iz sitnih rana u ustima nastalih griženjem usnica ili obraza, ali i zbog pretjeranog stresa i osjetljivosti na hranu te alergija, kažu stručnjaci.

Osim toga moguće je da nastaju i zbog oslabljenog imulološkog sustava, hormonalnih promjena ili obiteljske povijesti, kao i zbog nošenja fiksnog aparatića. Najviše nelagode izazivaju tijekom jela i kod pranja zubi. Nastaju na unutarnjim usnama i obrazima, desnima ili jeziku, a prepoznat ćete ih jer su obično bijele s crvenim prstenom uokolo.

Jedan od načina na koje ćete ih se riješiti je da izbjegavate hranu koja nadražuje sluznicu, poput integralne pšenice, ječma, školjki i rakova, ananasa ili agruma, smokava, čokolade, rajčica, zelene paprike i jagoda.

- Vrlo je važno ne jesti slatko, kiselo, kikiriki, gljive, kvasac, ali osobito slatko - preporučuje dr. Ksenija Krajina Pokupec. Kiselina u ustima uzrokovat će lagano peckanje, a može čak i produljiti trajanje afti. Imajte na umu i da će se šećer u ustima pretvoriti u kiselinu, pa izbjegavajte slatke napitke i sl. Možete pokušati promijeniti i pastu za zube. Stručnjaci klinike Mayo kažu da zubne paste i vodice za ispiranje usta sadrže natrij lauril sulfat (rabi se za pjenjenje), koji kod nekih ljudi može izazvati afte.

Ono što će vam svaki zubar preporučiti je ispiranje usta slanom otopinom. Iako okus nije pretjerano senzacionalan, sol čisti usnu šupljinu i isušuje afte te im tako pomaže da brže zacijele, a uz to smanjuju bol. Otopinu pripravite od žlice soli koju ste umiješali u decilitar vode pa njome ispirite usta nekoliko puta dnevno. Ili možete upotrijebiti sodu bikarbonu umjesto soli.

Soda bikarbona je alkalna, tako da pomaže neutralizirati kiseline u ustima koje iritiraju i stvaraju bolove, te čisti i umiruje. Vodikov peroksid sastavni je dio nekih gelova protiv afti, pa ga možete koristiti za ispiranje. Smiješajte pola vode i pola peroksida. Usta možete ispirati i malom količinom magnezijeva mlijeka ili ga stavljati na aftu tri do četiri puta na dan. Magnezij smanjuje razinu kiseline u ustima.

- Za grgljanje i ispiranje usta odličan je čaj od kadulje i majčine dušice, islandskog lišaja ili hrastove kore ili sljeza. Njima treba usta ispirati više puta dnevno, odnosno kad god se sjetite, progrgljati i pljunuti. Za premazivanje afti koriste se i ulja ili mastice na bazi kadulje, lavande i čajevca. To su vrlo kvalitetna i djelotvorna antimikotična ulja, protiv gljivica. Uz to treba jačati i imunitet tinkturama na bazi imele, nevena, trpuca i koprive - govori za 24sata.hr fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec.

Vitamin E i aloa vera pomažu

Sok aloe vere može olakšati iritaciju. Istisnite malo soka iz lista. Aftu tada osušite vatom pa zatim nanesite sok. Možete razrezati i kapsulu vitamina E i nekoliko puta na dan istisnuti malo ulja na aftu. Čaj i kanadska žutika Pomoći će i vrećica čaja koju prislonjenu na aftu držite pet minuta. Čaj djeluje alkalno te neutralizira kiseline zbog kojih afte bole. Da biste ubrzali zacjeljivanje, stavljajte tinkturu biljke hidrastis (kanadske žutike) triput na dan, sat prije jela

Afte mogu upućivati na emocionalni stres, anemiju i fizičku iscrpljenost

Afte mogu biti znak anemije, nedostatka željeza, folata i vitamina B skupine, neutropenije (smanjenje broja leukocita), alergijskih stanja, emocionalnog stresa, fizičke iscrpljenosti, usporena protoka u krvnim žilama epitela, metaboličkih i hormonalnih poremećaja te kroničnih bolesti koje dovode do slabljenja imununiteta.

Zube uvijek perite nježno, i to barem dva puta na dan

Zbog afti, koje se pojavljuju kod 17 posto Europljana, ne mora se liječniku ili zubaru, osim ako potraju dulje od tri tjedna ili se neprestano pojavljuju. Nelagodu u ustima smanjite četkajući četkicom za zube s mekanim vlaknima. Zube treba redovito prati i na kraju iščetkati i jezik te onda premazati afte kremicom.

 

Ne propustite