Pustili ste goluba? Uopće nije smiješno: EVO ŠTA 'VJETROVI' GOVORE O VAŠEM ZDRAVLJU!

Zdrav život
Pustili ste goluba? Uopće nije smiješno: EVO ŠTA 'VJETROVI' GOVORE O VAŠEM ZDRAVLJU!
.

Gasovi u crijevima stvarno su mnogo neprijatni. Em su bolni, em ne možete da ih pustite kad vam je volja, em kad to konačno uradite, dođete nekad u situaciju da vam treba gas-maska. Ipak, ima i nekih dobrih strana ove pojave, jer gasovi mogu biti i važan pokazatelj zdravstvenog stanja, kažu naučnici!

- Ono što izlazi iz vaše zadnjice govori nam samo o zadnjih 20 centimetara crijeva – kaže Piter Gibson s australijskog Univerziteta u Viktoriji. Njegov tim želi da sazna šta se događa u prethodnih 130 centimetara probavnog sistema i završava “konačnom eksplozijom”. Probava zavisi od složene interakcije između gena, ishrane, metabolizma i mikroorganizama u tijelu, od kojih svaki može ostaviti svoj trag u gasnim nusproduktima.

Svaka promjena u vjetrovima mogla bi stoga biti znak ozbiljnih bolesti koje pogađaju bilo koji dio tog procesa, ističu stručnjaci. Gibsonov tim radi na sondi koja bi analizirala procese duž cijelog probavnog trakta i mjerila gasove u svim fazama probave. Prekomerna proizvodnja vodonika i metana ukazuje na moguće probleme s razgradnjom ugljenih-hidrata, zbog čega se skrob i šećeri fermentišu u crijevima. Prevelika količina metana može omesti kretanje crijeva, što znači da bi to moglo biti uzrok zatvora od kojeg pate mnogi.

Sumpor-vodonik gasovima daje grozan smrad trulih jaja. Osim neprijatnosti koje može da uzrokuje na javnom mjestu, hronično visok nivo tog gasa mogao bi biti znak oštećene sluznice, upale, pa čak i raka debelog crijeva

Ne propustite