SVIJET U POTPUNOM ŠOKU: Ova namirnica ubrzava širenje raka u tijelu?

Porodica i zdravlje
SVIJET U POTPUNOM ŠOKU: Ova namirnica ubrzava širenje raka u tijelu?
.

Nakon objave studije u časopisu Nature koja govori da je aspargin možda pomogao u širenju agresivnog oblika raka dojke kod miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na pitanje treba li da se odreknemo šparogama koje sadrže tu prirodnu aminokiselinu. 

"Prirodno je što je nakon objave studije poraslo zanimanje za pitanje može li konzumacija špargli da poveća broj oboljenja od raka dojke, ali istina je složenija", prenosi britanski portal Mirror.

Za početak, istraživanje je sprovedeno na miševima, a razvoj bolesti kod životinja i ljudi se ne poklapa uvijek. Takođe, nije utvrđeno da aspargin može da izazove rak, čak ni kod miševa. Otkriveno je samo da ta aminokiselina ubrzava širenje raka, ali ne i da ga uzrokuje.

sparoge1

U kojoj se hrani nalazi?

 Istraživanje bi moglo da pokaže načine blokiranja proizvodnje aspargina u tijelu ili bi pacijenti mogli da ograniče njegov unos u svakodnevnoj ishrani.

Aspargin je hemijsko jedinjenje koje se prirodno nalazi u tijelu. Ima ga u šparglama, ali i u drugoj hrani. Namirnice bogate proteinima, kao što su govedina, piletina, jaja, riba, mliječni proizvodi i neki plodovi mora takođe sadrže aspargin. Ima ga u krompiru, orasima, povrću, soji, sjemenkama, u žitaricama celog zrna. Ali, nivo aspargina u voću i povrću je veoma nizak, izuzev u šparogama. 

"Trenutno nema potrebe da mijenjate ishranu. Za sada nema dokaza da ograničenje neke hrane može da pomogne u borbi protiv raka, pa je važno da pacijenti razgovaraju s ljekarom prije nego što odluče da na bilo koji način promjene ishranu za vrijeme liječenja", kaže Martin Ledvik iz britanskog centra za istraživanje raka.

Druga istraživanja pokazala su da promjene u ishrani mogu da utječu na rast ćelija raka. Tako je devetogodišnja studija završena u 2017. pokazala da šećer može da podstiče rast tumora u ćelijama kvasca (ali opet ne u ljudskim ćelijama).

Odgovor na pitanje treba li čovjek da se odrekne šparoga glasi - potrebna su dodatna istraživanja. Ako ta ispitivanja pokažu da aspargin ima isti efekat na ljude, tada možda može da se dođe do novog načina liječenja raka dojke.

sparoge

Uspješniji koktel za liječenje raka

Nauka se stalno razvija, pa bi tako istraživanje sprovedeno na miševima možda moglo da pomogne naučnicima u daljem radu. Stručnjaci su utvrdili da kod ljudi, kad ćelije raka mogu lakše da proizvode aspargin, rak može da se širi, ali za sad ne znaju šta utiče na njihovu proizvodnju niti znaju najbolji način kako to da uspore. Kada to ustanove, možda će imati tajnu za zaustavljanje širenja raka.

"Kada se sposobnost aspargina smanji, vidimo manji efekat na primarni tumor dojke, ali umanjila se sposobnost širenja tumorskih ćelija u druge dijelove tijela", kaže Greg Henon, vođa studije sa Univerziteta u Kembridžu.

Kada se bude znalo više o interakciji hemolekova i aspargina, to bi moglo da vodi do dobijanja uspješnijeg koktela za liječenje raka dojke. Za sada, proučavanje aspargina moglo bi da nam donese terapiju, ali je važno napomenuti da to nije lijek.

 

(net.hr)

 

Ne propustite