Prvi put udahnula samostalno nakon transplantacije pluća: Video koji nikog ne ostavlja ravnodušnim!

Dobre priče
Prvi put udahnula samostalno nakon transplantacije pluća: Video koji nikog ne ostavlja ravnodušnim!
.

Od djetinjstva je bila uvjerena da ima gadnu astmu. Sa 29 godina joj je dijagnostikovana cistična fibroza

Dženifer Džouns (40) dijagnostikovali su cističnu fibrozu kad je imala 29 godina. Očekivani životni vijek s tom bolešću je svega 37 godina. Žena je podvrgnuta komplikovanoj transplantaciji pluća kako bi eventualno dobila drugu šansu. Njen vjerenik Robert Ronenberg (38) snimio je čudesan trenutak u kojem je njegova draga prvi put udahnula kiseonik svojim novim plućima.

 

Bolest je nasledilo i njeno dete

Još kao dijete, Dženifer su testirali na cističnu fibrozu, ali rezultati su bili negativni.

"Cijelog života se mučila s disanjem i često je kašljala, što su ljekari opravdavali astmom ili alergijom i to su tako tretirali", priča Robert. Tek nakon što je njenom drugom djetetu Vesu dijagnostikovana cistična fibroza 2007. godine, njoj su ponudili da se ponovo testira. Malo prije njenog 30. rođendana napokon su joj postavili pravu dijagnozu.

Sljedeći test je pokazao da su sirotoj ženi pluća radila samo 65 posto. Liječila se tabletama i ostajala u bolnici jednom ili dvaput godišnje, ali njeno stanje se polako pogoršavalo. U oktobru 2016. je sve kulminiralo i Dženifer je trajno spojena na kiseonik. Stavljena je na listu kandidata za transplantaciju pluća i tražio se donator. Tačno godinu dana kasnije, testiranje je otkrilo da njena pluća rade s još samo 10 odsto snage.

 

Odlično se oporavlja

Istog popodneva primila je poziv da su nova pluća spremna i da može na operaciju. Nakon zahvata je Robert uključio kameru i počeo da beleži njeno buđenje iz anestezije. Kad su ljekari počeli da joj skidaju crijevo iz usta, Dženifer je izgledala vrlo uplašeno, a onda je uslijedio šok kad je udahnula.

 

"Osjećala sam se kao da letim. Mislila sam da sam tamo gore i da ne mogu da udahnem dovoljno duboko. Bilo je nevjerovatno", rekla je za ABC6.

Danas, četiri mjeseca poslije operacije, Dženifer se odlično oporavlja, prema riječima njenog vjerenika.

 

Ne propustite