Dodik o plakatu u Ambasadi Srbije u Sarajevu: Provokacija bez presedana

Bosna i Hercegovina
Dodik o plakatu u Ambasadi Srbije u Sarajevu: Provokacija bez presedana
.

Plakat sa mrtvačkom glavom i natpisom "četnici" na ulazu u Ambasadu Srbije u Sarajevu i demonstracije ispred zgrade te ambasade na Dan državnosti Srbije, navodno protiv zajedničke deklaracije srpskog naroda, najveća je provokacije upućena Srbima od završetka rata do danas, upozorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ova provokacija bez presedana samo je još jedan dokaz da Republika Srpska nema šta da traži u BiH, koja je postala neodrživa za srpski narod koji svoju slobodu mora tražiti u drugoj formi, a nikako u BiH ukoliko želimo da izbjegnemo uvrede, provokacije i da živimo bez problema", rekao je Dodik Srni.

Prema njegovim riječima, sudbina srpskog naroda i Srpske je potpuno neizvjesna i teško održiva u ovakvoj BiH jer trpe ogromnu štetu, atkuje se na njihovu slobodu, identitet, dostojanstvo i održivost.

"Za to smo se mukotrpno izborili i to nećemo dozvoliti", kategoričan je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da ovakve ratnohuškačke poruke iz Sarajeva koje su se danas čule ispred Ambasade Srbije, baš kada Srbija slavi svoj Dan državnosti, jasno govore ko remeti mir i stabilnost u BiH i regionu.

"Sve to se dešava u vrijeme kada je Srbija na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem u više navrata do sada pružala ruku pomirenja sa željom da odnosi sa BiH budu u duhu stabilnosti, prijateljstva i uzajamnog razumijevanja", napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je zaključio da posljednji događaji u Sarajevu govore da Vučiću u političkom Sarajevu nema ko da pruži ruku jer tamo očigledno nema iskrenih zagovornika mira, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti, javlja Srna.

Na ulazu u Ambasadu Srbije u Sarajevu nepoznata lica zalijepila su juče plakat na kome je nacrtana mrtvačka glava, ispod koje piše "Četnici kostobacani".

U organizaciji Bošnjačkog pokreta kojeg predvodi Sejfudin Tokić danas su ispred zgrade Ambasade Srbije u Sarajevu održani polučasovni protesti, a kao razlog navedeno je protivljenje zajedničkoj deklaraciji Srbije i Republike Srpske o očuvanju srpskog naroda.

Ne propustite