DOBAR RAZLOG: Evo zašto nikada ne biste trebali namještati svoj krevet kada ustanete iz njega!

Sve za dom
DOBAR RAZLOG: Evo zašto nikada ne biste trebali namještati svoj krevet kada ustanete iz njega!
.

Stručnjaci upozoravaju da naš krevet sadrži milione sitnih organizama koji mogu da štete našem zdravlju. Madraci, jorgani i jastuci s vremenom postanu spremišta ljudske kože na koje se potom skupljaju grinje i ostale bakterije.

Upravo ta malena bića, nevidljiva ljudskim okom, mogu u nama da izazovu veliki broj alergija ili pogoršati postojeće. Međutim, osim madraca i jastuka, opasna po zdravlje je i posteljina koja takođe sadrži mikroorganizme koji mogu aktivirati bolesti poput trovanja hranom ili hronične temperature.

Ljudi u prosjeku izgube oko 45 grama kože, a većina toga završi upravo na krevetu koji je idealno mjesto za grinje. Upravo im toplina kreveta u dodiru s našim tijelom omogućuje lagodan život. Istraživanja su pokazala da ih ima više od 10 miliona po krevetu“, objašnjava doktor Lisa Ekerli, stručnjak za kućnu higijenu.

Prema njenim riječima, najviše griješimo kada odemo iz kuće ili stana, a prozore ostavimo zatvorenim. Tako sva vlaga, grinje, gljivice i bakterije ostanu u prostoru.

Ako pospremite krevet, svako jutro prije nego odete na posao – griješite. Kada još prekrijete topao krevet, grinjama ste omogućili nezaboravnu zabavu“, rekla je dr Lisa.

Grinje su same po sebi bezopasne, ne štete previše ljudskom tijelu, ali ono što nas čini bolesnima su njihove fekalije koje ostavljaju. One uzrokuju alergijhske reakcije na našem tijelu i napadaju naš respiratorni sistem.

 

Ne propustite