Izetbegović: Konaković je dobio mandat od SDA, očekuje se i da ga vrati

Bosna i Hercegovina
Izetbegović: Konaković je dobio mandat od SDA, očekuje se i da ga vrati
.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je  da Predsjedništvo ove stranke  još uvijek  nije donijelo zaključke u vezi sa  pozicijom premijera KS Elmedina Konakovića, napominjući da je Konaković dobio mandat od SDA te da se od njega očekuje da taj mandat i vrati.  

- Konaković je bio jedna od naših mladih uzdanica, čovjek za kojeg sam se ja lično potrudio da dobije poziciju premijera u najjačem kantonu, čija je razvojna i budžetska komponenta jača od svih kantona - kazao je lider SDA na današnjoj pres-konferenciji nakon sjednice Predsjedništva Stranke.

Kako je rekao, premijer Sarajevskog kantona bio je uzdanica SDA te nije trebao olako napustiti ovu stranku.

Izetbegović je naglasio da se SDA ne obračunava s onima koji ukazuju na navodne kriminalne aktivnosti članova ove stranke te da je Konaković sam odlučio da  napusti stranku. Mišljenja je da bi Konaković trebao usmjeriti snagu na bitne stvari za Sarajevski kanton, a ne da "olako daje ostavku u SDA".

Rekao je da će sve aktivnosti u vezi Konakovića riješavati kantonalni nivo, odnosno Kantonalni odbor SDA, te da trenutno nemaju rješenje o tome ko će zamijeniti Konakovića na poziciji premijera.  

Osvrnuvši se na 1. tačku dnevnog reda koja se odnosila na aktuelnu političku situaciju u BiH, Izetbegović je kazao da Predsjedništvo SDA pozdravlja donošenje nove Strategije Evropske komisije koja šalje jasnu poruku da je zapadni Balkan evropski prostor čija je budućnost u Evropskoj uniji.

- Nova strategija daje BiH realnu mogućnost da do 2025. godine sustigne i prestigne države koje su trenutno ispred nas na putu ka članstvu u EU, ukoliko nastavi sa ubrzanim provođenjem reformi koje će uskladiti BiH, društvo i ekonomiju sa evropskim standardima - konstatovao je.

U tom smislu, čestitao je Vijeću ministara BiH koje je danas usvojilo odgovore na Upitnik Evropske komisije, napominjući da će odgovori 28. februara biti predati predsjedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru tokom njegove zvanične posjete BiH.

Dodao je da SDA posebno pozdravlja dio Strategije koji se odnosi na snažnije povezivanje EU i zapadnog Balkana u zajedničkom suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama.

Naglasio je da su utoliko više upozoravajuće aktivnosti u Republici Srpskoj (RS), na militarizaciji policije ovog entiteta, kao i  formiranju paravojnih formacija.

- Od bh. te institucija međunarodne zajednice, koje su zadužene za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, SDA traži da najozbiljnije shvate ove aktivnosti i da poduzmu odlučne mjere kako bi ih na vrijeme zaustavile - kazao je Izetbegović.  

Predsjedništvo SDA najoštrije je osudilo specijalni propagandni rat protiv Bošnjaka koji sve intenzivnije vode pojedini akteri u BiH i u regionu s ciljem da "bošnjačkom narodu i bh. patriotima stave stigmu islamskog radikalizma i prikažu ih u negativnom svjetlu".

- Namjera onih koji vode ovu antibošnjačku propagandu je da potkopaju poziciju Bošnjaka i izvrše pritisak na njihove lidere kako bi prihvatili antievropska rješenja u BiH - mišljenja je Izetbegović.  

Podvukao je da Bošnjaci nikada neće prihvatiti neka ustavna ili zakonodavna rješenja koja su suprotna evropskim vrijednostima i standardima i koja podrivaju evropsku perspektivu i budućnost BiH.

- Kreatorima ovog specijalnog propagandnog rata protiv Bošnjaka poručujemo da bi bilo bolje da pogledaju u vlastita okruženja u kojima bujaju razne anticivilizacijske ideologije i da se suprotstave tim retrogradnim pojavama - istakao je lider SDA.

Između ostalog, Predsjedništvo SDA smatra da se Izborni zakon BiH treba izmijeniti do početka izbornog procesa te je istaknuto da će nastaviti sa konstruktivnim učešćem u aktivnostima koje vodi međunarodna zajednica.

- Prihvatićemo ona rješenja koja su u skladu sa evropskim vrijednostima i izbornim standardima, odlukama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavom Federacije BiH te odlukama Ustavnog suda BiH, za koja postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka - poručio je Izetbegović.

Od OHR-a Predsjedništvo SDA zatražilo je da se aktivno uključi u iznalaženje rješenje za izbor Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i za statut Grada Mostara, zbog toga, kako je rekao predsjednik SDA, što su OHR-ova ranije nametnuta rješenja ovih pitanja bila osporena od Ustavnog suda BiH.

Predsjedništvo ove stranke također zahtijeva od Vijeća ministara i entiteskih vlada da nadležni inspekcijski organi izvrše provjeru formiranja cijene nafte i naftnih derivata prije i nakon donošenja Zakona o akcizama.

Razlog tome je, kaže Izetbegović, postojanje ozbiljnih sumnji kako je ovaj zakon zloupotrijebljen da bi se cijene nafte i naftnih derivata povećale u većem iznosu od nužnog.

- Povećanje putarine od 15 feninga uvedeno je da bi se ubrzala cestogradnja u BiH i dao značajan impuls njenoj ekonomiji, a ne za neosnovano bogaćenje distributera - potcrtao je te pozvao Savez za bolju budućnost i Hrvatsku demokratsku zajednicu da ubrzaju svoj proces ka širenju i gradnji cesta, a ne da rade na smjeni Šerifa Isovića sa pozicije direktora Poreske uprave FBiH.

Predsjedništvo SDA na danaašnjoj pres-konferenciji u Sarajevu dalo je punu podršku potpredsjedniku RS-a Ramizu Salkiću u njegovoj borbi za ravnopravnost i ljudska prava te osudilo prijetnje koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio Salkiću.  

(Fena)

Ne propustite