PRVI PRIJEDLOG: Evo tko bi mogao naslijediti Konakovića na funkciji premijera!

Bosna i Hercegovina
PRVI PRIJEDLOG: Evo tko bi mogao naslijediti Konakovića na funkciji premijera!
.

Kantonalni odbor SDA donio je odluku da pokrene proceduru za smjenu premijera Elmedina Konakovića, kao i odluku o njegovom isključenju iz stranke, a predsjednik KO SDA Asim Sarajlić je najavio da razgovori s partnerima u vlasti počinju već sutra. Kako Klix.ba nezvanično saznaje, Konakovića bi mogao zamijeniti Jasmin Halebić, ministar finansija KS.

Kako piše Klix, Halebić bi trebao biti prvi prijedlog SDA za novog premijera Kantona Sarajevo. 

2

Ukoliko Konaković bude smijenjen s premijerske funkcije s njim idu i svi kantonalni ministri, nakon čega će se glasati za novog premijera. Ako većina stranaka da podršku SDA-ovom prijedlogu, novi premijer bi sve smijenjen ministre trebao vratiti na funkcije, a ukoliko Halebić bude predložen i izglasan, morat će se birati novi ministar finansija.

Podsjećamo, Konaković je krajem januara najavio da napušta sve funkcije unutar stranke i to nakon što je napustio sjednicu Izvršnog odbora KO SDA. Nakon njegove odluke SDA je tražila da napusti i funkciju premijera, kazavši da bi to bilo moralno s obzirom na to da su ga oni postavili na tu funkciju, što je Konaković odbio.

Ne propustite