Na skoro svakom rajfešlusu stoji oznaka 'YKK': Njeno značenje je pomalo JEZIVO!

Zanimljivosti
Na skoro svakom rajfešlusu stoji oznaka 'YKK': Njeno značenje je pomalo JEZIVO!
.

Ukoliko malo bolje pogledate u rajsferšlus na svojim farmerkama ili duskerici na zip, primijetit ćete da njemu najčešće piše YKK.

Čemu to služi i šta znači?

Ta slova su skraćenica od Yoshida Kogyo Kabushikikaisha. On je bio najveći svJetski proizvođača patentnih zatvarača. Yoshida je 1934. osnovao istoimenu kompaniju, koja je danas proizvođač preko 70 posto svih svetskih rasjferšlusa. Monopol koji se retko sreće na bilo kom polju, zar ne?

Takva dominacija je nevjerovatna u bilo kojoj sferi posla, ali je očigledno moguća i u kapitalizmu koji se toliko ponosi tekovinama nazovi slobodnog tržišta, tako da se svi na svijetu koji se bave ovom proizvodnjom na neki način mogu smatrati njegovim robovima, piše Noizz.rs

Yoshida ima preko 206 fabrika i 114 kompanija u čak 71 svjetskoj državi. Oni ne samo da proizvode zip zatvarače, već i mašine koje ih prave. Njihova najveća fabrika u američkoj državi Džordžija proizvodi preko sedam miliona zatvarača na dan. Iako nisu izumili patente, Japanci su od njih imali veliku korist, a pravi pronalazač je Vitkomb L. Džadson koji je svoj genijalni izum napravio 1893.

Vlasnik kompanije YKK Je navodno veliki altruista koji je vrlo pošten prema nabavljačima, a cilj mu je oduvijek bio da stvori najkvalitetnije zip zatvarače koji će dugo trajati. Kompanije koje su kupovale njegove proizvode su shvatile da se radi o kvalitetnom proizvodu, pa je malo po malo počeo da preuzima svjetsko tržište.

Ne propustite