Ovo je jedini tačan način kako kuhati tjesteninu?

Praktična žena
Ovo je jedini tačan način kako kuhati tjesteninu?
.

Ako težiš tome da tvoja pasta bude savršena, ni raskuhana, ni previše tvrda, super, ali to je tek jedan od kriterija. Treba li u vodu u kojoj se kuha dodati sol? A ulja? A što se s onim naputkom da skuhanu tjesteninu trepa isprati hladnom vodom?

Evo najboljih savjeta kako da tjestenina uvijek ispadne savršeno.

Korak 1: Upotrijebi veliki lonac Za kuhanje izaberi veliku posudu, u kojoj će tjestenima imati dovoljno prostora da se "miče" i neće se sabiti u ljepljivu kuglu.Nije to kao kad kuhamo jaja, pa što manja zdjela, to bolje.

2. Stavi puuuno vode Kad si gladna i želiš da se špageti što prije skuhaju sigurno si u napasti da staviš što manje vode kako bi prije zavrila. Nemoj. Kao što treba prostora, tjestenina treba i puno H2O-a tako da može biti potpuno potopljena.

3. Posoli vodu Dodaj sol - i to, puno soli! Nemoj ubaciti prstohvat, treba ti najmanje jušna žlica soli. Kao kad ti more uđe u usta - tako slana mora biti voda. To pojačava okus tjestenine. Vjeruj, sve škrobne namirnice imaju bolji okus kad su dobro posoljene.

4. Neka voda jako zakipi Još jednom, nemoj da te glad natjera da tjesteninu ubacišu vodu koja jedva nije pošteno zakipila jer rezultat mogu biti sljepljeni i sirovi dijelovi - da srce pukne bilo kojem ljubitelju pašte.

5. Nastavi miješati Nemoj misliti da je tvoj posao s loncem gotov kad si ubacila tjesteninu. Pa da možeš 10 minuta provesti na facebooku ili pogledati što ima novo u Ljubav je na selu - sad si na zadatku! Zadatku miješanja tjestenine. Trebaš je promiješati barem dva, tri puta za vrijeme kuhanja. Još je bolje ako je stlno miješaš - shvati to kao trening za bicepse. Miješanje će spriječiti da se tjestenina slijepi.

6. Probaj tjesteninu dvije minute prije nego što je gotova Provjeri što piše na pakiranju, koliko treba određenu tjesteninu kuhati, no nemoj to smatrati Svetim pismom. Dvije minute prije preporučenog vremena počni kušati: upecaj jedan komad, pusti da se ohladi pa zagrizi u komadić.

Općenito, trebala bi biti elastična i da ju treba gristi (no ne kao stvrdnuta guma). Svi imaju različito mišljenje o tome kakva tjestenina treba biti, neki chefovi preporučaju je gotovo sirovu, no bez obzira na ukus, puno je manja greška da je pretvrda nego premekana. Mali trik: kad je pregrizeš dok kušaš, pogledaj na presjek: ako se iznutra vidi još bijela točkica kuhaj dalje, ali čim ona nestane, ocijedi tjesteninu. Bit će savršeno al dente.

 

Ne propustite