Japanci napravili lijek koji ubija virus gripe u jednom danu

Svijet
Japanci napravili lijek koji ubija virus gripe u jednom danu
.

Japanska kompanija Shionogi tvrdi da lijek farmaceutskog naziva baloxavir marboxil djeluje snažnije i bolje od svih poznatih lijekova protiv gripe te da je jedna jedina doza dovoljna da efikasno uništi uzročnike u jednom danu.

U jednoj od najžešćih sezona gripe u posljednjih nekoliko godina japanski su znanstvenici objavili da su kreirali lijek koji bi nam trebao omogućiti da se u narednim godinama manje razbolijevamo i manje umiremo.

Sezonska gripa godišnje ubije 650.000 ljudi

Sezonska gripa u prosjeku godišnje ubije oko 650.000 ljudi. Kada bi prerasla u ozbiljnu pandemiju, mogla bi odnijeti na milijune života. Procjenjuje se da je španjolska gripa A H1N1 2018. zarazila oko 500 milijuna ljudi i odnijela između 50 i 100 milijuna života. 

Prema Acute Market Reports, tržište lijekovima za gripu moglo bi sa 600 milijuna u 2016. godini do 2025. narasti na oko 1,2 milijarde dolara. 

U trećoj fazi kliničkog istraživanja, koje je provedeno prošle godine, virus je kod pacijenata koji su inače bili zdravi, nestao u roku od samo 24 sata. 

Dovoljna je samo jedna doza novog lijeka

Za usporedbu, ispitanicima koji su uzimali najpoznatiji lijek za gripu – Rocheov Tamiflu (oseltamivir) - trebala su 72 sata da pobijede virus, a onima koji su dobivali placebo 96 sati. Tamiflu u biti skraćuje prirodan tijek bolesti za samo jedan dan i to ako se uzme u prvih 48 sati. Druga prednost baloxavir marboxila sastoji se u tome što je dovoljna samo jedna doza dok se Tamiflu uzima u 10.

Za suzbijanje svih simptoma bolesti trebalo je podjednako vremena neovisno o tome jesu li bolesnici uzimali Tamiflu ili novi lijek. No Shionogi ističe da bi upravo brzina djelovanja baloxavir marboxila mogla biti ključna za sprječavanje širenja zaraze.

Temelji se na otkrićima temeljenim na istraživanjima lijekova za HIV

Baloxavir marboxil djeluje drugačije od Tamiflua koji je inhibitor neuraminidaze, što znači da blokira enzim koji virus koristi kako bi se reproducirao u zaraženim stanicama.

Novi lijek koji su razvili Roche i Shionogi & Co. temelji se na otkrićima ostvarenim u istraživanjima lijekova za HIV koji napadaju jedan drugi enzim i sprječavaju osjetljivost stanica, a time i samu infekciju u začetku.

Baloxavir marboxil, koji djeluje na viruse gripe A kao i na one gripe B, nedavno je dobio zeleno svjetlo za stavljanje u promet u Japanu. Roche će u nastavku godine nastojati ishoditi isto u SAD-u i u Europi. Odluka se u SAD-u očekuje tijekom 2019.

Ne propustite