Čović: Strategija za zapadni Balkan ohrabruje BiH, ali moramo početi raditi

Bosna i Hercegovina
Čović: Strategija za zapadni Balkan ohrabruje BiH, ali moramo početi raditi
.

 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu da u Strategiji proširenja Europske unije (EU) za zapadni Balkan ne vidi nijednu prepreku da Bosna i Hercegovina postane članica EU, zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom, ali je naglasio kako će to ovisiti o radu i političkoj volji.

- U Strategiji vidim vrlo dobro mjesto za BiH, ukoliko ćemo išta raditi. Srbija radi, Crna Gora radi, morat ćemo i mi to početi - kazao je Čović u izjavi za Fenu tijekom posjete Vitezu, demantirajući tako pojedine ocjene da ova strategija potvrđuje nepovoljan položaj BiH u odnosu na susjedne zemlje.

Čović je istaknuo kako je Strategijom za zapadni Balkan, BiH ohrabrena da uradi svoj dio posla koji, kako kaže, uopće nije težak, ali nedostaje politička volja.

- Strategija nam jasno poručuje da možemo stići sve i da je do nas. Motivira nas da donosimo odluke i da konačno završimo rad na Upitniku koji nam je uputila Europska komisija. Kako će vam netko pričati o kandidatskom statusu, a već 14 mjeseci, ne vidi odgovore na Upitnik, dok su drugi to uradili za dva, tri ili četiri mjeseca - dodao je Čović.

Naglasio je kako je bio uvjeren da će BiH predati odgovore na Upitnik još prije pola godine, dodavši da ovo probijanje rokova predstavlja sramotu za BiH.

- Neka mi netko objasni zašto to nismo odradili, a ne da svaki put, kada odlazimo u Bruxelles, govorimo kako ćemo to uraditi... Jednostavno, to je jedna naša sramota, ali to je naša administracija i igranje politikom i poslom kojim se bavimo - naglasio je Čović.

Istaknuo je kako vjeruje da će odgovori na Upitnik biti predani 28. veljače tijekom posjeta predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera BiH.

Na upit očekuje li da do Junckerove posjete BiH, dođe i do približavanja političkih stavova o izmjeni Izbornog zakona BiH, Čović je rekao da vjeruje kako će do tada biti poznato postoji li za to politička volja. 

- Izborni zakon će se morati mijenjati kako bismo imali implementaciju izbora, odnosno uopće izbore u listopadu. Svi se zalažemo da ćemo to napraviti i da će izbori biti, međutim te političke volje još ni izbliza nema. Vjerujem da će mnogi, koji misle zadržati status quo, shvatiti da će neke stvari morati promijeniti i da će se to morati vidjeti i na jedan praktičan način, i kada dođe gospodin Juncker, ali i ostali koji će dolaziti u idućih mjesec ili dva - kazao je Čović, prenosi Fena. 

Ne propustite