Lukač: Amerikanci će obučavati specijalce RS-a, puške su nabavljene jer je naoružanje zastarjelo

Bosna i Hercegovina
Lukač: Amerikanci će obučavati specijalce RS-a, puške su nabavljene jer je naoružanje zastarjelo
,

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Dragan Lukač izjavio je danas da nije istina da će neko od ruskih specijalaca, operativaca ili bilo ko iz te zemlje učestvovati u obuci Specijalne jednice policije RS-a ili nekih drugih pripadnika MUP RS-a.

"Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti, niti postoje namjere da oni rade obuku sa specijalnim jednicama MUP RS-a ili policijom RS-a", tvrdi Lukač.

Potvrdio je da će, kao i ranijih godina, obuke sa “specijalcima RS-a” raditi njihove kolege iz Amerike, kao i evropskih policija.

Lukač je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da MUP RS-a nabavlja oružje, 2.500 pušaka iz srbijanske 'Zastave', u vrijednosti oko 960.000 dolara, jer je naoružanje koje imaju zastarjelo.

"Problem MUP RS-a je to što se proteklih godina nije radilo na nabavci opreme", rekao je Lukač.

Nove puške, koje će biti dopremljene policiji RS-a, bit će, kaže, podjeljenje policijskim stanicama, i bit će na raspolaganju pripadnicima policije RS-a u slučaju potrebe i za intervencije.

Podsjetio je na slučaj iz Zvornika, kada se ranjen policajac, jer se nije mogao odbraniti prilikom terorističkog čina u tom gradu, budući da je imao stari pištolj star više od 30 godina.

Lukač je istakao da pripadnici MUP RS-a moraju da zaštite svoj i živote građana RS-a od teriritičkih i bilo kojih drugih napada, koji ih mogu ugroziti.

Kada je u pitanju nabavka radara, kazao je da će taj posao biti proveden po principu javno-privatnog partnerstva. Nije, kaže, provjeravao kada su firme koje su se prijavile za taj posao registrirane, a nadležna komisija je više od godinu i po dana provodila cijeli postupak.

Na kraju je odabrana firma koja se pokazala kao najbolja i, kako kaže, očekuje savremene radare na putevima RS, što će uticati na smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nesrećama. Odbacio je kao politizaciju određene navode da se u ovom slučaju radi o namještanju tendera, te istakao da će u revizija provjetiri i ovaj posao, za koji kaže, da je u skladu sa zakonom i da on ne poznaje vlasnike firmi koje su, kaže, iz Njemačke i Turske.

Ponovio je da nisu tačne informacije o navodnom obučavanju djece iz RS-a u ruskim kampovima.

 

(Fena) 

 

Ne propustite