Guardian: Dodik kupuje hiljade pušaka, sprema li se novi rat u BiH?

Svijet
Guardian: Dodik kupuje hiljade pušaka, sprema li se novi rat u BiH?
.

Policija Republike Srpske naručila je 2.500 automatskih pušaka od Srbije, navodno za antiterorističke operacije, a pošiljka bi trebala biti isporučena u martu.

Štaviše, oružje entitetu bosanskih Srba, čiji predsjednik Milorad Dodik odavno prijeti odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, doći će nekoliko sedmica prije otvaranja kontroverznog antiterorističkog centra u kojem će obuku voditi ruski savjetnici, piše The Guardian.  

Vlasti Republike Srpske opravdavaju svoju narudžbu oružja odbranom od potencijalnih terorističkih napada i navode kako njihova policija opsežno trenira s američkim, a ne ruskim snagama. No u saopćenju iz Banje Luke ne navodi se hoće li u budućnosti srpske sigurnosne snage sarađivati s Rusima pri obuci.

Pošiljka oružja izazvala je veliku zabrinutost u zemlji u kojoj jačaju tenzije zbog srpskog separatizma i drugih faktora. Kako piše britanski list, Dejtonski sporazum jest okončao rat, ali je u isto vrijeme stvorio sistem vlasti koji nagrađuje politiku baziranu na nacionalizmu. Nacionalističke stranke čvrsto drže moć u svojim odvojenim feudima, u kojima korupcija, siromaštvo i nezaposlenost bujaju. O očajnom stanju u BiH možda najbolje svjedoči podatak o službenoj najvišoj stopi nezaposlenosti mladih na svijetu.  

Dodik bi mogao koristiti oružje za zastrašivanje opozicije i odcjepljenje

Srpski aktivisti, centralna vlada u Sarajevu i zapadni diplomati uvjereni su da će Dodik koristiti teško naoružanu policijsku jedinicu kako bi silom učvrstio svoju poziciju prije izbora u oktobru, a na dugi rok možda i za odcjepljenje za koje Sarajevo, Brisel i Vašington insistiraju da ne dolazi u obzir. To pak znači rizik novog rata u regiji, prenosi Index.hr.

U svemu tome kritična je uloga Moskve, koja pokušava nametnuti svoj utjecaj u regiji, a Dodika vidi kao posrednika za ostvarivanje svojih interesa i ''zaštitu'' od bosanskog priključenja NATO-u. Dodik se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom najmanje šest puta od 2014. 

Osim toga, Dodik je razvio bliske odnose s ruskim moto-klubom koji je pod američkim sankcijama zbog svoje navodne paravojne uloge u ratu u Ukrajini, "Noćnim vukovima". A RS ima i vlastitu paravojnu grupu, "Srbska čast", čiji su pripadnici paradirali ulicama Banje Luke i posjetili parlament RS 9. januara, na dan obilježavanja RS. Tvrdnje "Srbske časti" da su samo humanitarna organizacija prilično očito demantiraju njihove vlastite fotografije na društvenim mrežama, prepune oružja, uniformi i srpskih nacionalističkih obilježja, prenosi Index.  

''To je organizacija ljutitih mišićavih muškaraca koje vlada koristi kako bi prijetila i zastrašivala vlastiti narod. Ipak, ovog puta otišli su dalje od svog uobičajenog šoua. Ovog puta izgleda opasno'', komentirao je Aleksandar Trifunović, urednik bosanskog portala Buka.

Ne propustite