Salkić: Dodik mi direktno prijeti, ne osjećam se sigurno i bezbjedno

Bosna i Hercegovina
Salkić: Dodik mi direktno prijeti, ne osjećam se sigurno i bezbjedno
.

Na pitanje da prokomentariše Salkićevu tvrdnju izrečenu u izjavi za Vijesti.ba, da predsjednik RS radi na uspostavljanju oružanih formacija, Milorad Dodik je rekao da je krajnje vrijeme da se Ramiz Salkić sam disciplinuje, da smanji doživljaje i pripazi šta priča.
"Ratnohuškačku retoriku Salkić može da koristi tamo gdje je ona i rođena - u Sarajevu, kod svog šefa Bakira Izetbegovića, a Republika Srpska to više neće dozvoliti", poručio je Milorad Dodik.

Ramiz Salkić za Vijesti.ba kaže da su Dodikove riječi do sada najdirektnijoj prijetnji koja mu je upućena, i to sa najvišeg nivoa, odnosno sa pozicije predsjednika entiteta.

"Slična upozorenja sam imao u decembru mjesecu od ministra unutrašnjih poslova. Evidentno je da njima smeta glas Bošnjaka iz Banjaluke, glas koji razotkriva i prepoznaje sve njihove namjere koje više nisu ni skrivene", rekao je Salkić za Vijesti.ba.

- Očekujem prije svega da Milorad Dodik prestane da radi to što radi, da prestane da sanja o tome da imaju dvije države, da prestane da sanja da će ikad RS biti nekakva država, da prestane sanjati o tome da je ovo entitet samo srpskog naroda. Neka se probudi i vidi da su Bošnjaci konstitutivan narod, a da je RS samo entitet u Bosni i Hercegovini. Nikada RS neće biti nezavisna. Trebao bi konačno da prestati građane Bosne i Hercegovine kočiti na euroatlanskom putu, i da se jasno distancira od onoga što je do sada radio, a zagovarao je separatizam i podjelu ove države", rekao je Salkić.

Dodao je kako očekuje da nadležne sigurnosne agencije se pozabave prijetnjom koju mu je uputio kao predsjednik entiteta.

"Već duže vremena se ne osjećam sigurno i bezbjedno, i očekujem da agencije ili ministarstvo unutrašnjih poslova RS se pozabavi tim pitanjem", kazao je Salkić za Vijesti.ba.

On je naveo da je određena satisfakcija da je jedan ugledni časopis ( The Guaridan) svjetskih razmjera, govorio na način kako je i on govorio o djelovanju Milorada Dodika.

"To pokazuje da ljudi koji stvari posmatraju sa strane, koji nisu optrećeni unutrašnjim pitanjima u Bosni i Hercegovini vide o čemu se ovdje radi", zaključio je Salkić.


(Vijesti.ba)

Ne propustite