Zima će tek pokazati svoje pravo lice: EVO KADA SLIJEDI STABILIZACIJA

Bosna i Hercegovina
Zima će tek pokazati svoje pravo lice: EVO KADA SLIJEDI STABILIZACIJA
.

Snijeg koji je probudio Bosance i Hercegovce donio je i nove poteškoće svima koji su zbog posla i obaveza svakodnevno izloženi vremenskim utjecajima. Dok su službe blagovremeno intervenisale da saobraćajnice budu prohodne, naša ekipa dan je provela s onima kojima se snijeg najviše odrazio na današnju zaradu - i pozitivno i negativno.

U pet sati ujutro kada je došla na svoje radno mjesto, Hajra Havić već je znala da tokom dana na pijaci gdje prodaje povrće skoro da neće biti nikoga. Ljudi ionako slabo kupuju na pijaci, priča nam Hajra, a po snijegu to znači i osjetno manju zaradu.

"Evo vidite, pijaca je prazna, pusta. To su vremenske i prilike i neprilike, ali i nema kupaca", kaže trgovkinja.

Snijeg koji je tokom noći zabijelio Sarajevo, utjecao je na prodaju povrća i Hajrine kolegice Binase. U skoro dvadeset godina koliko zajedno rade na pijaci Grbavica, pričaju, susrele su se sa mnogim sniježnim padavinama - od onih ugodnih do ekstremno opasnih. Ove današnje su, kažu prilično prihvatljive.

"Bilo je jedno 4-5 zima, recimo na prošlu zimu, -25, to je bila teška zima, pa zima 2014. to sam isto pješice morala dolaziti na pijacu. Da nisam morala ne bih ni dolazila, ali sam morala. Morala sam", sjeća se Binasa Omerbašić.

Da pješke ne bi išle za obavezama, brojne Sarajlije jutros su prednost dale taxi vozilima. Mirsad Pobrić koji već dvadeset i dvije godine vozi taxi, smatra da su gradske službe za održavanje saobraćajnica blagovremeno reagovale, mada i sami učesnici u saobraćaju mogu u značajnoj mjeri preventivno dati svoj doprinos.

"Tako da ja nemam nekih zamjerki, normalno morate imati dobru opremu znači, kvalitetne gume, sa dobrom šarom i tu nema posebnih problema. Treba imati i malo razumijevanja. Problemi na ulici se mogu riješiti malom pažnjom, malo se sporije vozi ali uglavnom stati se neće",tvrdi Pobrić.

Ali zato će već u četvrtak stati snijeg. Pored ostalih dijelova države, planina Bjelašnica koja je jutros zabilježila -6 stepeni Celzijusa, sredinom naredne sedmice ponovo će biti prekrivena sniježnim prekrivačem. Prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda naše zemlje daju naslutiti da će zima tek pokazati svoje pravo lice.

"Ovaj snijeg će se zadržati tokom sutrašnjeg dana, a već u četvrtak dolazi do izvjesne stabilizacije vremena u našoj zemlji i razvedravanja koje će potrajati neka dva dana. Za vikend slijedi novo naoblačenje i veće temperature, tako da u tim periodima možemo očekivati neku slabu kišu u sjevernim krajevima naše zemlje", kaže Dženan Zulum, klimatolog FHMZBiH .

Bez obzira na prognoze meteorologa, vrijedni pijačni prodavci kažu, ko hoće da radi, za njega nema zime.

 

(N1)

Ne propustite