Dodatno vrijeme "BH-Gasu" za izmirenje duga

Bosna i Hercegovina
Dodatno vrijeme "BH-Gasu" za izmirenje duga
.

Iz preduzeća “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva danas je saopćeno da daju dodatno vrijeme “BH-Gasu” do kraja iduće sedmice da prihvati kompromisno rješenje o načinu izmirenja duga i tako spriječe da građani Istočnog Sarajeva i Sarajeva ostanu bez gasa.

Ukoliko kompromisno rješenje koje je dato u formi protokola ne bude prihvaćeno, to će, tvrde, izazvati velike probleme građanima Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Ovo preduzeće je 31. januara uputilo dopis “BH-Gasu”, Ministarstvu  vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvu  industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstvu energije, rudarstva i industrije  Federacije BiH i Vladi Kantona Sarajevo u kojem je navedeno da su problemi sa “BH-Gasom” intenzivirani u protekle tri godine.

Iz “Sarajevo-gasa” su naveli da su spremni da učine sve da spriječe obustavljanje transporta prirodnog gasa koje je bilo najavljeno za kraj ove sedmice. Potvrđuju i da su dobili  dopis iz “BH-Gasa” u kojem traže dodatno vrijeme kako bi se izjasnili u vezi sa prijedlogom protokola u kojem se predlaže način izmirenja duga za transport gasa gasovodom Zvornik-Kladanj u periodu od 1. aprila 2015. do 31. decembra 2017. godine.

“Sarajevo-gas” predložio je, kako su naveli, kompromisno rješenje u vidu protokola koje predviđa povećanje cijene za dvije KM za 1.000 metara kubnih, što je uticaj na krajnjeg korisnika od 0,2 feninga po metru kubnom gasa.

Ne propustite