Borenović: Zaduženjima vlast nagrađuje loše direktore u Željeznicama RS-a

Aktuelno
Borenović: Zaduženjima vlast nagrađuje loše direktore u Željeznicama RS-a
.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović upozorio je danas da se zaduženjem RS-a od 51,3 miliona eura kod Svjetske banke po projektu restrukturiranja „Željeznica RS“ nagrađuju “loši direktori”.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini o odluci o tom kreditu, Borenović je rekao da su u PDP-u protiv takvog zaduženja, koje predstavlja “samo zavlačenje ruku u džepove građana”.

- Kredit vraćaju svi građani RS, a s kamatama to će na kraju biti iznos od 140 miliona KM. Ovo nisu reforme – ukazao je Borenović ističući da se odlukom o kreditu plaćaju gubici i loše poslovanje pojedinaca.

Naveo je i da će značajan dio sredstava tog kredita biti izdvojen za konsultante i informacioni sistem, a ne za razvoj tog preduzeća.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić je rekao da opozicija pogrešno tumači dokumente o zaduženju te da je restrukturiranje tog javnog preduzeća neminovnost.

- Osuđujem zapošljavanje po partijskoj liniji - rekao je Žunić.

Traži i da se u proces restrukturiranja maksimalno uključi sindikat.

Žunić smatra i da neće biti velikog otpuštanja radnika u tom javnom preduzeću, već da će većina zaposlenih ostvariti uslove za penzije ili prekinuti radni odnos uz otpremnine.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić je rekao je da je stanje u javnim preduzećima katastrofalno, a da se sada svi građani RS kreditno zadužuju za 51,3 miliona eura kako bi se sanirao loše poslovanje u tom javnom preduzeću.

Čavić je ukazao da su „Željeznice“ propalo preduzeće te da su davno ispunile uslove za stečaj. Dodao je da je od 2005. do 2016. godine gubitak dostigao 251 milion KM i premašio osnovni kapital preduzeća.

- Restrukturiranje se svodi na to da budžet preuzima teret kredita 'Željeznica', odnosno Vlada će iz budžeta, na teret poreskih obveznika, da vraća pare. Ako tako budemo sve restrukturirali, od zdravstva i drugih sektora, prebacit ćemo na teret budžeta preko dvije milijarde maraka -upozorio je Čavić.

Šefica Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS-a Spomenka Stevanović istakla je danas da je DNS opredjeljen za rješavanje problema u „Željeznicama RS“, odnosno restrukturisanje preduzeća s ciljem stabilizacije i finansijske održivosti.

- Osnovni problem 'Željeznica' jeste nedostatak vlastitih prihoda, te problemi u putničkom i teretnom saobraćaju - rekla je Stevanović tokom rasprave u entitetskom parlamentu.

Navela je i da oni koji ne upravljaju dobro javnim preduzećima moraju biti smijenjeni, a ukoliko čine kriminalne radnje treba da budu procesuirani.

(Fena) 

 

Ne propustite