MJESTO GDJE SU PRIRODA I TURIZAM U SAVRŠENOM SKLADU: 12 atrakcija koje morate posjetiti u ANTALIJI!

Aktuelno
MJESTO GDJE SU PRIRODA I TURIZAM U SAVRŠENOM SKLADU: 12 atrakcija koje morate posjetiti u ANTALIJI!
.

Antalija nudi mnoštvo stvari za svakoga. Ukoliko želite samo da razgledate, Antalija nudi fascinantne atrakcije koje će vas okupirati. Ataturk je jednom opisao Antaliju kao „najljepše mjesto na svijetu“, a kada ju i posjetite, biće vam jasnija njegova izjava.

Ono što ovo mjesto čini tako veličanstvenim je grad skriven među sjajnim plažama, luksuzni hoteli koji vam nude sve što poželite, ali i historijske znamenitosti koje pričaju svoju priču.

Ukoliko planirate putovanje u Antaliju, obavezno posjetite ove turističke atrakcije:

 

1. STARI GRAD (Kaleiçi)

turkey-antalya-panoramic-view-old-town

Kaleici je najpopularniji dio Antalije, riječ je o rustičnom starom gradu u kojem su historijske turske i grčke kuće pod zaštitom.

Stare kuće odvojene uskom kaldrmom pretvorene su u hotele i turističke prodavnice. Kaleici se slobodno može prevesti kao „unutrašnja tvrđava“. Drevne zidine ovog historijskog centra, čuvaju blago historije, a najznačajnije građevine datiraju iz helenističkog perioda, a to su Luk Hadrijana i Sahat kula.

 

2. Stara luka

turkey-antalya-panoramic-view-old-harbour

Stara luka u Antaliji sadrži mnoštvo butika, lijepih kafića, bazara, jahti koje su usidrene na Mediteranu.

Sada je teško zamisliti da je ovo mjesto nekada bilo glavno ekonomsko središte Antalije, ali od 2. vijeka do sredine 20. vijeka ovo je bila glavna luka, koja je dovela do trgovine i prosperiteta prema gradu i okolini.

 

3. Muzej u Antaliji

turkey-antalya-statue-antalya-museum

Ako ste zainteresovani za tursku historiju, obavezno posjetite ovaj odličan muzej. Veliki arheološki dio nudi prikaz iz bronzanog doba, pa sve do Vizantije, sa posebnim naglaskom na ruševine u obližnoj oblasti.

U ovom arheološkom muzeju nalaze se unikatne kolekcije rimskih skulptura od mermera. 

 

4. Yivli Minaret

riucard-sendrak-1-830x0

Ukoliko se odlučite zadržati unutar gradskih bedema, savjetujemo vam da posjetite Yivli Minaret, a koji datira još iz 13. vijeka. 

Minaret je rani primjer islamske arhitekture na turskim zemljama. Izgrađen je od cigle i sastoji se od 8 dijelova polu-cilindričnog oblika, od kojih je svaki ukrašen mozaikom. Zahvaljujući ovom dizajnu, velika izgradnja munare izgleda vrlo lagana i rafinirana.

Minaret je sagrađen za vrijeme vladavina Sultana Al-ad-Din Kej-Kubada.

 

5. Kapija Hadrijana

turkey-antalya-hadrians-gate

Kapija Hadrijana izgrađena je u čast posjete Antaliji rimskog imperatora Hadrijana, a preživjela je do danas i to skoro netaknuta.

Oni su 3 kupole od kupole, napravljene od bijelog mermera i ukrašene starinskim stubovima. Sa obe strane kapije nalaze se male turbine, podignute u različito vrijeme. Južna strana luke ukrašena je kamenom kulom sv. Jurije, koja je bila podignuta oko istog vremena kao Hadrianova kapija. Na sjeveru luka nalazi se kula, čija osnova se odnosi na drevni period, a zidovi i krov su podignuti tokom vladavine Osmanskog carstva.

 

6. Hıdırlık Kalesi

turkey-antalya-roman-fortress-1

14 metara visok toranj sagrađen je u 2. vijeku od strane Rimljana. 

Iako niko nije sasvim siguran koja je njegova funkcija bila, ipak mnogi su mišljenja kako je toranj služio kako stražarska tačka ili svjetionik preko dolazeće luke.

Danas je to fantastično mjesto za posmatranje zalaska sunca.

U blizini se nalaze odlični kafići, ukoliko vam treba oporavak od razgledanja.

 

7. Drevni grad Aspendos

turkey-antalya-theatre-aspendos

Drevni grad Aspendos je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Turskoj. Ovo arheološko nalazište je dom rimskog pozorišta za koje se smatra da je najbolje očuvano na svijetu.

 

8. Termessos

turkey-antalya-termessos-ruins

Aspendos je možda pokupio većinu turističke slave, ali Termessos je popularniji zbog atmosfere. Ni Grci niti Rimljani nisu uspjeli da ukrote Pisidiance, koji su zaštitili svoju nezavisnost od planinskih vrhova Termessosa.  Ukoliko želite da istražite ovu lokaciju, obujte dobre cipele i uzmite dovoljno vode.

 

 

9. Perge

turkey-antalya-columns-perge

Ovo je nekada bio glavni grad drevne Pampilije, koji je prvo prožet utjecajima grčke, a onda i rimske vladavine.

perge-map

Posebno su zanimljiva rimska kupatila, helenistička kapija i akropolj.

 

10. Olimpus

turkey-antalya-olympus-beach-olympus-and-the-chimaera

Olimpus, koji se nalazi između Adrasana i Kemera, je mjesto sa arheološkim ostacima koji potiču iz II vijeka p.n.e.

Olympos je bio jedan od najvažnijih gradova Lycians. Ne propustite da posjetite Yanartas (Chimaera) gdje vječni plamen izlazi iz planine.

 

11. Karain pećina

turkey-antalya-karain-cave

Karainska pećina, u blizini Dösemaltı, bila je naseljena od strane prahistorijskog čovjeka. Ovdje su iskopani kosti i zubi koji pripadaju neolitskom čovjeku. Ukoliko želite da odmorite od grada, ova pećina je idealna za vas. Preporučuje se da je posjetite kada je radni dan i kada ste manje zauzeti.

 

 

12. Phaselis

turkey-antalya-theatre-phaselis

Stara Lycijska luka Phaselis je mjesto kojeg je osvojio Aleksandar Veliki 334 BC.

Smješten je između planina Bey i šuma nacionalnog parka Olympos, 16 km zapadno od turističkog mjesta Kemer i na 57. kilometru ceste Antalya–Kumluca.

Antalija je ipak najpoznatija po svojim plažama. i Incekum plaže nalaze se na zapadu grada i dugačke su 2 km, tu su i Lara i Konyaalti, ali i Kale (Demre), Patara, Adrasan, Finike, Tekirova, Phaselis i Ulas plaže.

Od historijskih mjesta posjetite i Hadrianus, Perge, Silion, Faselis, Limira, Aricanda, Demre (Myra), crkva Sv. Nikole, Simena, Kekova, Patara i Ksantos. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne propustite