BISER JADRANA: 10 razloga zašto vrijedi posjetiti Dubrovnik

Aktuelno
BISER JADRANA: 10 razloga zašto vrijedi posjetiti Dubrovnik
.

Dubrovnik iz godine u godinu jedna je od najatraktivnih destinacija za putovanje. 

Ljepote koje krije ovaj grad u Hrvatskoj svake godine na hiljade turista ostavljaju bez teksta. 

U nastavku vam donosimo 10 razloga zašto biste trebali posjetiti  Dubrovnik. 

1. Vožnja žičarom do Srđa

dubrovnik1

Šetnja po staroj jezgri grada izgleda kao da se krećete setom neke historijske drame. Tokom  vedrog dana mogu se vidjeti i planine, te otoci susjedne Crne Gore, a ukoliko želimo svjedočiti prizoru za pamćenje, nakon razgledavanja muzeja Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal gledanje zalaska sunca to će nam i omogućiti. 

2. Svjetska baština 

dubrovnik2

Dubrovnik je idealna destinacija za sve ljubitelje kulture. Neka od najboljih mjesta koje treba pogledati su srednjovjekovni franjevački manastir koji ima jednu od najstarijih apoteka na svijetu. 

3. Mnoge poznate zvijezde u posjeti Dubrovniku

dubrovnik3
Jay - Z, Beyoncé, Kevin Spacey i Richard Gere, samo su neke od poznatih ličnosti koje su posjetile Dubrovnik. 

4. Serija "Game of Thrones" 

dubrovnik4
Jasno je zašto je Dubrovnik izabaran za snimanje nekoliko scena u veoma popularnoj TV seriji "Game of Thrones". Srednjovjekovne vibracije ovdje su bile vrlo malo dodate, osim likova koji su se nalazili u svojim kostimima. Možete i da idete na ture oko postavljenih scena kako biste bili sigurni da ne propustite nešto.

5. Han Solo i Chewbacca su se šetali duž visoke ulice 

dubrovnik5

Ako ste fanovi serijala Star Wars, onda sigurno znate da je nekoliko scena snimljeno upravo u Dubrovniku. Neko vrijeme je stara gradska jezgra bila puna kaskadera, egzotičnih vanzemaljaca, pametnih robota. 

6. Ples, drama i muzika tokom ljeta 

dubrovnik6

Godišnji Dubrovački ljetnji festival održava se tokom jula i augusta kao proslava hrvatske kulture. Održavaju se baletske predstave, narodne igre, predstave, koncerti klasične muzike i projekcije filmova na otvorenom. To je savršena prilika da saznate više o hrvatskoj kulturi i pridružite se svečanoj atmosferi.

Ako pak posećujete Dubrovnik u septembru, tada imate priliku posjetiti godišnji Međunarodni jazz i vinski festival.

7. Noćni život 

dubrovnik7

Ako tražite mirne i opuštene večeri sa spektakularnim pogledom, naći ćete ih tokom zimskih mjeseci u Dubrovniku. Ljeti je pak drugačija priča. 

Grad je ispunjen živahnim vibracijama, a posjetioci se mogu uživati na različitim zabavama. Koncerti, muzeji, galerije, večere, atrakcije na trgovima, samo je malen dio sadržaja koje možete naći u ovome gradu.

8. Hrana i piće 

dubrovnik8
Hvratska kuhinja se sastoji od ribe sa roštilja i morskih plodova koji su uhvaćeni istog dana, tako da se uvijek pripremaju svježi. 

Također, možete uživati u jednom od proslavljenih crvenih ili bijelih vina. U ponudama se nudi izbor između 64 sorti grožđa, a posebno se izdvaja pošip kao poznato korčulansko bijelo vino.

9. Krstarenje otocima 

dubrovnik9

Važno je spomenuti kako dolaskom u Dubrovnik nemate samo čast biti u jednom od najljepših gradova Hrvatske nego i mogućnost da posjetite neke od najljepših otoka. Preporučuje se Lokrum sa svojim prelijepim botaničkim vrtovima i starim manastirom, zatim Mljet i Korčulu.

10. Voljet ćete plaže 

Pored javnih plaža, neki od hotela imaju svoje privatne dijelove plaža. 

Banje su najpoznatija dubrovačka plaža. Smještena je svega dva minuta hoda od starog grada na koji se pruža predivan pogled, baš kao i na otok Lokrum. To je pješčano-šljunčana plaža, pa tako na njoj možete igrati odbojku na pijesku, ali i autentičnu hrvatsku igru picigin, koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro.

Tu je i plaža Sv. Jakov. Nalazi se oko 1 kilometar daleko od Starog grada, na osami u maloj uvalici podno crkve Sv. Jakova po kojoj je plaža i dobila ime. Zbog svog položaja podno stijena i osame na kojoj se nalazi omiljeno je kupalište Dubrovčana.

Ne propustite