Abbas na sastanku s Putinom: Više ne prihvatamo medijatorsku ulogu SAD-a

Svijet
Abbas na sastanku s Putinom: Više ne prihvatamo medijatorsku ulogu SAD-a
.

Palestinci više ne prihvaćaju medijatorsku ulogu Sjedinjenih Država  u mirovnim pregovorima na Bliskom istoku, izjavio je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je nakon  sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi .

"Tvrdimo od sada da odbijamo sarađivati u bilo kakvoj formi sa SAD-om u satatusu posrednika, jer mi smo protiv njihovih akcija", rekao je Abbas Putinu na početku razgovora u Moskvi, prenosi agencija Interfax.

"Ukoliko bi se organizovao neki susret u vezi s pregovorima, mi želimo da se tu nađu različiti posrednici, a ne samo Sjedinjene Države", rekao je Abbas.

Dodao je da se Palestinci ne protive pregovorima sa Izraelom na kojima bi se bilo nekoliko međunarodnih posrednika.

"Zbog njihovih postupaka, odbacujemo saradnju sa Sjedinjenim Državama u pogledu njihovog statusa kao medijatora", kazao je Abbas.

Američki predsjednik Donald Trump je 6. decembra 2017. godine zvanično priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, što je izazvalo velike kritike i osude među Palestincima i muslimanima.

Ruski predsjednik je izjavio da je njegova zemlja uvijek podržavala Palestinu.

Istakao je da se izraelsko-palestinsko pitanje trenutno nalazi u situaciji kakvu niko ne želi.

Iako je susret bio zakazan u Sočiju, Putin je otkazao putovanje zbog pada putničkog aviona An-148, ali nije odgodio jučerašnji sastanak s palestinskim vođom Mahmoudom Abbasom u Moskvi.

Dolazak palestinskog lidera u zvaničnu posjetu Rusiji je zakazan dva dana nakon telefonskog razgovora Vladimira Putina i izraelskog premijera  Benjamina Netanyahua.

(Fena)

 

Ne propustite