STANJE NA PUTEVIMA: Zbog novih padavina i zasniježenog kolovoza, jutros se sporije saobraća na većini puteva u BiH

Bosna i Hercegovina
STANJE NA PUTEVIMA: Zbog novih padavina i zasniježenog kolovoza, jutros se sporije saobraća na većini puteva u BiH
.

Zbog novih padavina i zasniježenog kolovoza, jutros se sporije saobraća na većini puteva u BiH. Posebno izdvajamo  dionice koje prolaze preko planinskih prevoja. Na putnom pravcu Bosanski Petrovac-Bihać-Izačić obavezna je upotreba lanaca za teretna motorna vozila.  Sporije se saobraća i na putnim pravcima: Sarajevo-Rogatica, Sokolac-Vlasenica, Trnovo-Foča, Tuzla-Bijeljina, Glamoč-Mrkonjić Grad, Bugojno-Novi Travnik, Bugojno-Prozor, Posušje-Mesihovina, kao i na putevima na širem području Tomislavgrada i Bosanskog Grahova. Ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni.

Magla smanjuje vidljivost na dionicama Bihać-Cazin i Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar. Na putevima u južnim krajevima naše zemlje kolovoz je pretežno mokar. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.  Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog aktivnog klizišta na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj se u desnoj cijevi tunela Igman i na mjestu radova odvija preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćanja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Ne propustite