Zvizdić: Sankcionisati demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje

Bosna i Hercegovina
Zvizdić: Sankcionisati demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje
zražavam zabrinutost i zgroženost zbog poruka mržnje i etničke i vjerske diskriminacije koje su proteklog vikenda poslali pojedini ostrašćeni građani Čapljine tokom manifestacije Velike maškare, kazao je za Fenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Izražavam zabrinutost i zgroženost zbog poruka mržnje i etničke i vjerske diskriminacije koje su proteklog vikenda poslali pojedini ostrašćeni građani Čapljine tokom manifestacije Velike maškare, kazao je za Fenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Njihova morbidna izvedba, kako kaže,  predstavlja nedopustiv akt koji vrijeđa žrtve, ruši dostojanstvo pojedinca i potiče strah. 

- U vremenu kada treba da težimo civilizacijskim vrijednostima koje su ugrađene i u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i koje najjasnije osuđuju diskriminiranje po bilo kojoj osnovi, ovakvo ponašanje pojedinaca koji vrijeđaju dostojanstvo drugih i veličaju presuđene ratne zločince, predstavlja drzak, neciviliziran i zlokoban postupak.

Zbog toga, očekujem od nadležnih institucija da u skladu sa zakonskim procedurama poduzmu sve potrebne radnje kako bi se zaustavile i sankcionisale ovakave demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje - rekao je Zvizdić, prenosi Fena. 

Ne propustite