ČISTI CRIJEVA KAO METLOM: Spriječite bolesti ovim namirnicama!

Porodica i zdravlje
ČISTI CRIJEVA KAO METLOM: Spriječite bolesti ovim namirnicama!
.

Nedavna studija objavljena u časopisu "Cell Host & Microbe" pokazuje da se dobre bakterije, posebno bifidobakterije, oslanjaju na vlakna kao hranljivi izvor da održe zdravu sluzokožu kolona (debelog crijeva). Ovaj sloj štiti kolon od propustljivosti, kao i brojnih drugih problema vezanih za varenje.

 Iako istraživanja pokazuju da vlakna doprinose zdravlju kolona, mnogi ljudi i dalje ne dobijaju odgovarajuće količine vlakana kroz ishranu.

U jednom delu eksperimenta koji je obavljen na miševima, oni su za samo tri dana izlaganja ishrani koja je bila zasnovana na niskom unosu vlakana razvili sindrom propustljivog crijeva i osjetljive sluzokože kolona. Ovakvo stanje crijeva je već u početku faktor rizika za nastanak zapaljenskih crijevnih bolesti i drugih poremećaja.

Podsjećanja radi, vlakno je zapravo samo ugljenik, mada za razliku od šećara i skroba, naše telo ne može da ga svari. To znači da ono mora kao nesvaren element da završi u debelom crijevu. Ono što čini korist ili štetu našim crevima iz ovog razloga potpuno zavisi od vrste vlakana koje jedemo.

kupus

Namirnice sa rafiniranim vlaknima, kao što su žitarice ili celulozna vlakna, zapravo mogu biti štetne i da nadražuju crevnu floru, naročito ako je zdravlje već ugroženo sindromom propustljivog crijeva, sindromom iritabilnog kolona ili nekim drugom crevnom bolešću. Celuloza je inače moderni termin za drvenu pulpu, što je svakako materijal koji nije namenjen ljudskom varenju.

Da bi se sluzokoža debelog crijeva obložila korisnim bakterijama, preporuka je vlakna uzimati iz povrtnih biljaka kao što su zelena salata, celer, kupus, brokoli, prokelj… Ovo povrće je bogato korisnim vlaknima koja će biti od pomoći pri sagorevanju masti i izgradnji otpornijeg i zdravijeg debelog crijeva. Sa lošim crijevnim bakterijama i ljudski organizam je slab, umoran i neraspoložen.

Ne propustite