Evropskoj prvakinji Mirnesi Bektaš cilj olimpijada u Tokiju 2020. (VIDEO)

Sport
Evropskoj prvakinji Mirnesi Bektaš cilj olimpijada u Tokiju 2020. (VIDEO)
.

Mladi bosanskohercegovački karatisti sa 45. evropskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore (U-21), održanom prošlog vikenda u ruskom Sočiju, vratili su se sa zlatnom i bronzanom medaljom. 

Razgovarao: Hasan Selhanović

Najsjajnije odličje u konkurenciji mlađih seniorki (U21) osvojila je Mirnesa Bektaš, članica Univerzitatskog karate kluba Bosna iz Sarajeva, u borbama u kategoriji više od 68 kg, dok je bronzu izborio kadet Maksim Avramović iz Karate kluba Slavija iz Istočnog Sarajeva u borbama u kategoriji do 70 kg. 

Titula evropske prvakinje najveći je uspjeh Mirnese Bektaš u njenoj 15-godišnjoj sportskoj karijeri. Brojne titule balkanskih i državnih prvakinja u različitim dobnim kategorijma krunisala je evropskim zlatom, koje svakako nije krajnji domet ove sjajne sportašice, koju mnogi ubrajaju u dostojnu nasljednicu naših najboljih karatašica Merime Softić i Arnele Odžaković.    

U ragovoru za Fenu Mirnesa Bektaš je kazala da je karate počela trenirati sa šest godina u Karate klubu Mladost u Vitezu, a da je  prije  tri godine prešla u UKK Bosna u kojem je počela saradnju sa jednim od najboljih bh. trenera Suadom Ćupinom.   

- Do tada sam nizala uspjehe koje sam potvrdila u UKK Bosna. Prije zlata u Sočiju, 2014. godine sam u juniorskoj konkurenciji osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Lisabonu, više puta sam prvakinja  države i osvajač balkanskih medalja. Zadnje dvije godine sam seniorska prvakinja BiH. Na zadnjem Evropskom seniorskom prvenstvu u Turskoj sam bila sedma. U Sočiju sam ostvarila najveći uspjeh, ali na tome neću stati  - kazala  je Bektaš, studentica druge godine Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. 

Već narednog vikenda Mirnesu očekuje nastup na prvom turniru svjetske Premijer lige u Dubaiju. Na turnirima Premijer lige najbolji karatisti i karatašice svijeta skupljat će bodove za rang liste, na osnovu  kojih će izboriti nastupe na predstojećim olimpijskim igrama u Tokiju 2020., na kojim će karate sport biti zastupljen prvi put u istoriji.

- Protivnice u Premijer ligi su dosta starije i iskusnije od mene, sa velikim rezultatima. Ja sam ušla među prvih 50 na svjetskoj rang listi čime sam obezbijedila nastupe na Premijer ligama na kojim mogu učestvovati samo po 64 takmičarke po kategoriji. Radi se o takmičenjima koja su izborna za olimpijadu. Što se tiče nastupa u Dubaiju, nadam se najboljem, s obzirom da nakon titule u Sočiju sada imam samopouzdanje da mogu napraviti dobar rezultat - kazala je Bektaš. 

Njen trener Suad Ćupina kazao je da je naslov U21 evropske prvakinje samo "jedan od  prvih u nizu rezultata koji trebaju da đođu". 

- Mirnesa je biser u bosanskohercegovačkom karateu. Mnogi su sumnjali u nju zbog čega je do nastupa u reprezentaciji imala čak četiri testa. Vrijedno smo počeli raditi na realizaciji olimpijskog programa. Naša su očekivanja da će ona izboriti nastup u Tokiju 2020. Svoj kvalitet je potvrđivala na međunardnim turnirima, odnosno na evropskim i balkanskim prvenstvima, međutim ona nije imala dovoljno samopouzdnja, koje će zasigurno vratiti nakon evropske titule - kazao je Ćupina. 

Iskusni stručnjak se nada da će Bektaš nastaviti s dobrim rezultatima na predstojećim brojnim međunarodnim takmičenjima.  

- Ove godine očekuje nas evropsko seniorsko prvenstvo u Novom Sadu, svjetsko prvenstvo u Madridu, zatim Univerzitetske evropske igre u Portugalu, svjetsko univerzitetsko prvenstvo i Mediteranske igre. Na svim ovim takmičenjma mi ćemo se kandidovati za madalju. Sve to zahtijeva velika odricanja i svakodnevni rad, a prije svega  materijalna dobra, odnosno finansijsku potporu, koju za sada nemamo. Jedinu podršku imamo od Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva sporta i kulture, dok smo od drugih institucija zapostavljeni - kazao je Ćupuna. 

On se nada da će se uslovi promijeniti, da će se institucije uozbiljiti i podržati vrhunske sportiste kako ne bi odlazili iz BiH. U tom mislu Ćupina je naveo da su obje protivnice Mirnese u polufinalu i finalu EP u Sočiju porijeklom iz BiH, a koje sada brane boje Austrije i Izraela. 

- Svima su puna usta mladih, da ne odlaze, ali se ništa ne radi po tom pitanju. Konkretan slučaj je naša Mirnesa, koja je ovaj rezultat napravila sa hranom u studentskom domu, gdje stanuje sve ove godine - kazao je Ćupina na kraju razgovora za Fenu.

Ne propustite