Novalić: U parlamentarnoj proceduri približiti stavove o upotrebi duhana

Aktuelno
Novalić: U parlamentarnoj proceduri približiti stavove o upotrebi duhana
.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić cijeni da je Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje posljedica tendencije suzbijanja pušenja, podstaknute iz Svjetske zdravstvene organizacije.

To je kazao na sesiji članova Udruženja hotelijera i restoratera u BiH u saradnji sa predstavnicima trgovaca FBiH i Privrednom komorom FBiH sa premijerom Federacije BiH o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda koja je održana danas u Sarajevu.

Međutim, Novalić ističe da omogućavanje upotrebe duhanskih proizvoda ujedno omogućava razvoj i druge vrste ekonomije, ugostiteljskog sektora.

Istakao je da je u izradi Nacrta učestvovalo Ministarstvo zdravlja Federacije BiH, da je prošao javnu raspravu te da očekuje da će stavovi u parlamentarnoj proceduri biti približeni.

- Nacrt zakona izaziva kontroverze i utječe na branšu koja je u porastu, a to je ugostiteljstvo i treba biti osjetljiv tokom usvajanja tog zakona - poručio je.

Novalić je naglasio da zakon nije reformski, što ne znači da izaziva manju pažnju, ali da je očigledno da utiče na dosta tokova u društvu.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić istakao je potrebu usvajanja takvog zakona, ali da bude sličan zemljama Evropske unije, što znači da zakon treba u isto vrijeme da štiti građane i omogućava malim ugostiteljskim objektima da ne budu zatvoreni.

Naglasio je da je Distrikt Brčko usvojio zakon koji definira da mali objekti do 50 kvadratnih metara imaju mogućnost izbora da li će biti prilagođeni pušačima ili nepušačima, uz ispunjavanje svih tehničkih uslova koje propisuje Evropska unija, što je i njihov prijedlog.

Dodao je da ugostitelji upošljavaju oko 150 do 200 hiljada radnika te da je njihov glavni cilj zadržavanje radnih mjesta.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić istakao je da zakon može imati velike posljedice za članice te komore, ali i za ukupan razvoj privrede, prenosi Fena.

- To nije direktiva Evropske unije, jer su Austrija i Njemačka napravile takav zakonski ambijent da se vlasniku ugostiteljskog objekta pruži mogućnost da se prilagodi, da ima prostor i za pušaće ili nepušače - zaključio je.  

Ne propustite