Rano otkrivanje autizma kod djece: Test od 2 minuta je precizan u 88% slučajeva!

Mame i bebe
Rano otkrivanje autizma kod djece: Test od 2 minuta je precizan u 88% slučajeva!
.

Studija iz 2012. ističe da je u više od 50 odsto slučaja autizam dijagnostikovan kod djece koja su bila starija od 5 godina, dok je samo u 20 odsto slučajeva poremećaj dijagnostikovan kod dvogodišnjaka.

Autizam pogađa jedno od 45 djece, ali poremećaj je teško rano prepoznati jer još uvijek ne postoji jedinstven obrazac koji bi bio adekvatan za svu djecu

Jednostavan dvominutni test mogao bi da otkrije da li vaše dijete pati od autizma, tvrdi novo istraživanje.

Test se sastoji od 10 pitanja i pomaže da se shvati koliku interakciju s drugima imaju djeca, uključujući i gestove kojima pokazuju interes za nešto, njihov govor, odazivanje na ime...

Poremećaj je teško rano prepoznati jer još uvijek ne postoji jedinstven obrazac koji bi bio adekvatan za svu djecu.

Ipak, naučnici sa Ratgers univerziteta veruju da bi ovaj upitnik mogao da pomogne ljekarima da detektuju poremećaj već kod male djece, u periodu kad bi intervencija bila vrlo značajna.

Majka otkrila uzrok autizma kod svog sina: Uradila nemoguće, doktori šokirani!

Pošto ne postoji medicinski test da bi se autizam dijagnostikovao, a kako je to poremećaj kog karakterišu teškoće u društvenoj interakciji, komunikaciji i sklonost repetitivnom ponašanju, lekari moraju da proučavaju ponašanje djeteta kako bi postavili dijagnozu.

Studija iz 2012. ističe da je u više od 50 odsto slučaja autizam dijagnostikovan kod djece koja su bila starija od 5 godina, dok je samo u 20 odsto slučajeva poremećaj dijagnostikovan kod dvogodišnjaka.

Stručnjaci tvrde da upravo kašnjenje pri postavljanju dijagnoze spriječava dobijanje pomoći u ključnom trenutku. Takođe, mnogo je teže dijagnostikovati poremećaj kod djevojčica nego kod dječaka, pošto su kriterijumi rađeni uglavnom na muškom uzorku.

Vođa studije doktor Volter Zahorodni ističe da je njegov tim prikupljao podatke od oko 2.000 djece stare od jedne do tri godine, a povod su bili roditelji koji su rekli kako žale što ranije nisu prepoznali poremećaj kod svoje djece.

Djeca koja na takozvanom PDQ-1 testu (Psychological Development Questionnaire-1) imaju loše rezultate smatraju se rizičnom grupom, pa je preporučeno da se podvrgnu daljim pretragama.

Ovaj test navodno je 88 odsto tačan kada je riječ o identifikovanju djece s autizmom, što znači da je većini djece koja su na testu imala "pozitivne" rezultate, otkriven autizam.

"Tačna dijagnoza može da bude potvrđena samo kroz sveobuhvatnu procenu stručnjaka", pojašnjava dr Zahorodni, ali dodaje da je ovaj test prvi korak u dijagnozi i da, ukoliko se želi povećati broj rano prepoznatog autizma kod djece, "ovaj jednostavan test mora da bude u širokoj upotrebi".

Na test odgovorite sa "da", "ponekad" ili "ne". Ukoliko je većina odgovora "ne", obratite dalju pažnju na ponašanje vašeg djeteta, a po potrebi potražite ljekarsku pomoć.

Brzi test za rano otkrivanje autizma

Moje dete...

1. gestikulira kako bi pokazalo interes ili privuklo pažnju

2. normalno reaguje na zvukove (čini se da čuje normalno, nije preosetljivo ili da pak pretjerano reaguje)

3. smije se i redovno uspostavlja kontakt očima s drugima

4. reaguje kada ga zovete imenom

5. pokazuje interes za igru

6. uživa u igrama, poput žmurke

7. povezuje se s drugima blebetanjem, gestikuliranjem, pričanjem ili mjenjanjem izraza lica

8. koristi više od tri riječi često i ispravno

9. spaja riječi (npr. "hoću sok", "ići pa-pa")

10. smije se kad se i drugi smeiu

 

*Test se odnosi na djecu staru od 18 do 36 mjeseci.

Ne propustite