UŽAS: Znate li kakve POSLJEDICE može izazvati konstantno ODGAĐANJE MALE NUŽDE!

Zdrav život
UŽAS: Znate li kakve POSLJEDICE može izazvati konstantno ODGAĐANJE MALE NUŽDE!
.

Poslije ovih informacija, nećete se više dovesti u situaciju da trpite.

Koliko puta ste odlagali mokrenje do zadnjeg časa, bilo da ste bili usred razgovora, usred posla ili ste samo htjeli da izbjegnete odlazak u javni WC. No, koliko je tačno opasno i što se može dogoditi ako predugo zadržavate mokraću?

Dr Bendžamin Bruker za časopis Women ‘s Health otkrio je šta se može dogoditi ukoliko zadržavate mokraću predugo, koliko je to opasno kao i to da li se vaše tijelo može navići da rjeđe mokrite. 


Koliko dugo se mokraća smije zadržavati?

Kapacitet tijela da zadržava mokraću kod svakog je drugačiji, a osniva se na količini urina kojeg neko može proizvesti, što je ipak uzrokovano statusom hidratacije i pređašnjim unosom tečnosti te o radu i osjetljivosti bešike, objasnio je doktor. Većina žena može zadržati mokraću 3-6 sati.

Šta je najgore što se može dogoditi?

Ne postoje nikakve specifične komplikacije koje su rezultat zadržavanja mokraće, no postoji veći rizik od upale mokraćnog sistema, koji se liječi antibioticima. Ako vam se upali mokraćni sistem, imaćete potrebu češće da idete u toalet, a isto će vam se dogoditi ako patite od poremećaja preaktivnog bešike i sindroma bolne bešike. Ako odjednom shvatite da češće mokrite, odmah idite doktoru. 

Možete li naviknuti tijelo da manje mokrite?

Svjesni ste da je važno da budete hidrirani, ali ispijanjem puno vode ima iritantnu stranu, a to je da vas tijelo "zove" na wc šolji na svakih nekoliko minuta. Neki ljudi imaju osjetljivije mjehure, pa im je sila kada imaju najmanju količinu urina u sebi.

U redu je probati odvratiti misli od te potrebe i ne prepustiti se svakom zahtjevu tijela, tvrdi doktor. To bi moglo proširiti vaše mjehur na zdrav način, ali ne biste trebali očekivati velike promjene.

Stoga, ako osjetite potrebu za mokrenjem, nije velika i strašna stvar zadržati. No, ipak, zbog vlastite prijatnosti, kada god možete, ispraznite mjehur, jer je rijetko što donosi takav osećaj olakšanja.

Ne propustite