Djevojka (29) ne želi djecu i želi trajnu sterilizaciju: OVO SU NJENI RAZLOZI!

Praktična žena
Djevojka (29) ne želi djecu i želi trajnu sterilizaciju: OVO SU NJENI RAZLOZI!
.

Kako sam sigurna da ne želim djecu i da se moja odluka neće nikada promijeniti, pomislila sam da je sterilizacija ipak najbolja odluka, ipak da bih mogla da obavim tu intervenciju potrebna mi je saglasnost mog ginekologa koji me je odbio svaki put kada bih to tražila.

 „Vjerujem da mnogim ženama odgovara hormonska kontracepcija, ali meni ne. Iako sam promijenila različite vrste, uvijek sam osjećala bar jedan nus efekat; nesvjesticu, natečenost, mučninu ili probleme s kožom.

Od 26 godine podnosim zahtjev za sterilizaciju i svake godine su me odbili. Zbog čega?

Nemam 16 godina da bi moja odluka mogla da se protumači kao nezrela ili nesavjesna. Veoma dobro znam šta želim ili ne želim u životu, a također smatram da bi ovaj postupak znatno olakšao život.

Svake godine ginekolog mi argumentuje svoju odluku tako što mi kaže da sam previše mlada za tako drastične poteze. Ipak, to nije tačno.

Kako da znam da nikada neću željeti djecu?

Teško je objasniti tako nešto. To bi bilo kao da objasnite zbog čega vam se neka osoba ne dopada, ili zbog čega vam se ne jede pizza za večeru, nego sendvič.

Znam samo da nemam materinski instinkt, nikada ga nisam ni imala. Čak ni naznaku.

Ni moja majka nije željela djecu, ali ju je tata nagovorio. Nakon toga se preudala, a njen tadašnji suprug je također insistirao da imaju zajedničku djecu, pa je nakon mene rodila još troje.

Nikada nije imala novca, nikada nije imala slobodu, bila je nesretna zbog izbora koji je napravila pod tuđim pritiskom.

Nikada ne bih željela da mi se dogodi tako nešto. Potpuno je razumijem i suosjećam s njom.

Nekim, zapravo mnogim majkama oduzimanje slobode ne smeta. Naprotiv, uživaju u tome. Često čujem ljude kako govore: „Moj život su moja djeca”. Tada zašutim.

Ne želim takav život. Želim slobodu, karijeru, noćne izlaske ili izležavanje kod kuće uz film i kokice. Ne želim da svoj život podređujem bilo kome.

Ukoliko bih obavila sterilizaciju, to bilo trajno rješenje za moje probleme. U svakom slučaju ako se ikada predomislim, mada sam sigurna da neću, uvijek bih mogla da usvojim dijete.

Ipak, moj ginekolog se ne slaže s ovom odlukom.

Ova intervencija bi me koštala oko 1.500 dolara, ali je neophodno da imate određene godine i naravno saglasnost ginekologa. Jedan ljekar je čak otišao toliko daleko da mi je rekao da će obaviti sterilizaciju ako prvo rodim bar jedno dijete.

Frustrirana zbog ovakve situacije odlučila sam se da svoja razmišljanja podijelim javno i tako potaknem polemiku na ovu temu.”

 

Ne propustite