KOŽA VAM JE SUHA I PERUTA SE: Zateže i svrbi vas! Evo zbog čega se javlja i kako je izliječiti

Porodica i zdravlje
KOŽA VAM JE SUHA I PERUTA SE: Zateže i svrbi vas! Evo zbog čega se javlja i kako je izliječiti
.

Koža je posljednji u nizu organa koji hranjive sastojke dobiva kroz hranu, stoga ju je potrebno nahraniti izravno nanoseći hranjive kreme bogate vitaminima i mineralima. Koža upija samo onoliko koliko joj je potrebno i opasnosti od prekoračenja hranjivih sastojaka nema.

Svi sastojci u kremama imaju određeni učinak na kožu. Tako vitamini A i B sudjeluju u održavanju prirodnih funkcija stanica, željezo fiksira hemoglobin i daje zdraviji izgled koži, a kalcij poboljšava zaštitnu ulogu površinskog, rožnatog sloja kože.

Zimi je koža posebno osjetljiva jer je izložena naglim promjenama temperature i zahtjeva poseban tretman. Potrebno ju je "nahraniti". Svakodnevno nanosite hidratantne kreme bogate vitaminima i mineralima kako bi vašoj koži održali elastičnost i izbjegli perutanje.

Osim kože lica potrebno je zaštiti i druge dijelove tijela koji su izloženi hladnoći, posebice ruke. Koža ruku zbog čestog pranja sklona je isušivanju, pogotovo u zimsko doba kada vjetar i hladnoća ostavljaju tragove na koži, te ukoliko nije dovoljno nahranjena puca, peruta se, a kod osjetljive kože može doći i do stvaranja ranica.

Važno je da nakon svakog pranja dobro osušite kožu, te ju nahranite hidratantnom kremom bogatom vitaminima i mineralima.

Zašto koža postaje suha?

Bez obzira na razlog koji je doveo do oštećenja hidrolipidnog dvosloja kože, gubitak vlažnosti može biti različitog intenziteta. Ako je suhoća jako izražena i hidrolipidni dvosloj kože jako oštećen koža postaje nezaštićena i zato osjetljiva na infekcije. Uzroci nastanka suhe kože mogu se svrstati u nekoliko skupina:

  •     Genetsko naslijeđe – atopijski dermatitis i psorijaza su genetski nasljedne bolesti koje uzrokuju suhu i natečenu kožu. Bolesti su kronične dakle neizlječive. Atopijski dermatitis se najviše manifestira u dječjoj dobi, ali može se pojaviti i u odrasloj dobi.
  •     Vanjski čimbenici – kožu mogu isušivati vanjski faktori kao što su niska temperatura, suhi zrak, agresivna sredstva za čišćenje i sredstva za osobnu higijenu s puno alkohola.
  •     Alergije – prije svega alergija na grinje.
  •     Biološko starenje – koža starenjem gubi sposobnost zadržavanja vlage.

Da bi koža ostala zdrava, glatka i napeta, potrebne su joj dovoljne količine loja odnosno masne tvari koju proizvode žlijezde lojnice.

Simptomi suhe kože su

  •     Osjećaj svrbeža i pečenja
  •     Koža je gruba na dodir, napeta i naborana
  •     Perutanje kože (naročito u T zoni na licu) i vlasišta
  •     Prisutan je osjećaj zatezanja
  •     Pore su sužene

Liječničku pomoć trebate potražiti ako se tegobe s kožom pogoršaju ili ne prođu nakon kućnog liječenja. Ako se oboljelo mjesto nalazi u blizini očiju, također biste trebali potražiti liječničku pomoć. Mala djeca također mogu imati kožnih problema poput pelenskog osipa ili tjemenjače, stoga bi bilo izvrsno javiti se liječniku već pri samom početku manifestacije simptoma.

Hitnu liječničku pomoć potražite ako se simptomi jave uz visoku tjelesnu temperaturu, glavobolju, pospanost, ukočen vrat, kratkoću daha i slabost.


Ljuštenje i perutanje kože – što učiniti?

Osim vremenskih uvjeta, perutanje kože može biti posljedica neke bolesti. Ako je uzrok perutanja bolest, onda je to stanje praćeno svrbežom i iritacijom. Perutanje kože najčešće se javlja kao reakcija na niz upalnih procesa ili oštećenja kože.

Neželjena reakcija na određene lijekove također može dovesti do perutanja kože. Najčešći uzroci perutanja kože su:

  •     Alergijske reakcije na hranu, lijekove, kreme, grinje, prašinu itd.
  •     Sve vrste infekcija (bakterijske, virusne, gljivične)
  •     Poremećaji rada imunološkog sustava
  •     Razne vrste raka ali i terapije koje se provode u liječenju raka ( kemoterapija i zračenje)
  •     Genetske bolesti
  •     Rijetki poremećaji kože

Kada je u pitanju perutanje kože, liječenje može biti otežano i može trajati. Osim toga, često je teško utvrditi točan uzrok perutanja kože. Samo ako se uspije ustanoviti točan uzrok perutanja kože, moguće je provesti odgovarajući tretman  liječenje.

Liječenje se mora provoditi u dogovoru s dermatologom, u protivnom se situacija može pogoršavati, a određeni uzrok može postati otporan na terapiju. Upravo zato je vrlo važno svaku terapiju provesti do kraja, čak i kada simptomi više nisu prisutni.

Ne propustite