DA LI IMATE DIJABETES? Provjerite za samo jednu minutu pomoću vaših pet prstiju!

Zdrav život
DA LI IMATE DIJABETES? Provjerite za samo jednu minutu pomoću vaših pet prstiju!
.

Dijabetes je doživotno oboljenje u kome je nivo šećera (glukoze) u krvi iznad normalnih vrijednosti, a nastaje zbog smanjenog lučenja insulina ili zbog defekta u njegovom dejstvu.

Ljudi sa dijabetesom tipa 1 imaju tendenciju da se rode sa njim, dok se tip 2 može razviti u bilo kojoj fazi života. Sa dijabetesom tipa 2, pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili ćelije tela ne reaguju na insulin. Insulin je hormon koji luči pankreas i kontroliše nivo šećera u krvi.

Zbog toga je važno da se na vrijeme prepoznaju znakovi oboljenja, kako bi se što prije krenulo sa liječenjem.

Ekstremna žeđ i suha usta jedan su od prvih simptoma šećerne bolesti za većinu pacijenata, prenosi healthline.com. Visoki krvni pritisak, što je, takođe, simptom dijabetesa tipa 2, izaziva žeđ i često mokrenje. Ako nikako ne možete da ugasite žeđ i stalno vam se ide u WC, trebalo bi da posjetite doktora.

pexels-hayat-ruka

Pet drugih znakova za rano detektovanja dijabetesa tipa 2:

1. Glad

Nagli porast apetita, naročito želja za slatkišima

2. Gubitak kilograma

Neobjašnjiv gubitak težine može biti znak dijabetesa tipa 2.

3. Promjene raspoloženja

Osim ako ste trudni ili prolaze kroz menopauzu, promjene raspoloženja može biti znak ove bolesti.

4. Trnjenje i bol u nogama

Ukočenost i gubitak snage u nogama, takođe mogu biti znak upozorenja.

5. Rane koje sporo zarastaju

Ako imate dijabetes tip 2, možda ćete primjetiti da vaše rane ne zarastaju brzo kao kod drugih ljudi.

dijabetes-tip-2-1-580x290

Međutim, postoji još jedan način za dijagnozu dijabetesa, piše "Megagiga".

Dižite jedan prst u slučaju da ste muškarac, a ako ste žena ne dižite prst.

Držite jedan prst u slučaju da ste stariji od četrdeset, dva prsta ako ste stariji od pedeset, tri prsta ako ste stariji od šezdeset i ni jedan u slučaju da ste mlađi od 40 godina.Držite jedan prst ako mislite da niste dovoljuno fizički aktivni a ni jedan ako mislite da dovoljno vježbate.

Držite jedan prst u slučaju da neko u vašoj porodici boluje od dijabetesa, a ni jedan u slučaju da niko nema te probleme sada ili u prošlosti. Držite jedan prst ako imate problema sa hipertenzijom i ni jedan ako je vaš krvni pritisak stabilan.

Držite tri prsta u slučaju da ste gojazni, dva prsta u slučaju da ste deblji nego što treba, jedan prst ako ste malo deblji i ni jedan u slučaju da imate normalnu tjelesnu težinu. Ako držite svih pet prstiju, onda postoji dobra šansa da imate predijabetes. Ova vrsta dijagnoze koristi čimbenike koje većina istraživača vjeruje da su povezani s povećanim rizikom za dijabetes. 

Iako to ne znači nužno, većina stručnjaka vjeruje da je to dobar način za procjenu.Nakon što ste završili s ovim testom trebali biste odrediti koliko prstiju ste držali. U slučaju pet ili više prstiju, onda ste vjerojatno u predijabetesu. Ako postoji mogućnost da imate predijabetes, trebali bi uraditi test krvi kako bi se utvrdilo koliko rizika imate za razviti dijabetes.

Ako se ispostavi da imate značajan rizik, pokušajte napraviti neke promjene u načinu života koje će vam pomoći da smanjite razinu šećera u krvi i smanjite rizik od razvoja dijabetesa.

 

 

 

 

Ne propustite