SVI OVO RADIMO, A NISMO NI SVJESNI: Gdje odlazi novac koji bacamo u fontane?

Kiosk
SVI OVO RADIMO, A NISMO NI SVJESNI: Gdje odlazi novac koji bacamo u fontane?
.

Prije nego što saznate šta se dešava sa kovanim nocem koji milioni ljudi bacaju u fontanu nadajući se ostavarenju određene želje,  ne zaboravize da postoji i načno objašnjenje zašto to radimo. 

Psihoterapeut Fren Šerman kaže da ovim činom hranimo našu potrebu da se osjećamo dobro i podstičemo sopstvene "želje, planove, nade i snove."

"Ako bacite novčić u fontanu, zamislili ste neku želju, a kada zamislite želju stvaraju vam se pozitivne misli u glavi. Te pozitivne misli pokreću endorfin i mnogi drugi delovi mozga 'kliknu' zbog tih dobrih hemijskih reakcija našeg tijela", rekla je Fren.

A, sada kada znate zašto bacate novac u javne fontane, da li ste ikada razmišljali koliko one zapravo "zarade" zbog vaših želja i gde taj novac ide?

Jezero hotela i kazina "The Bellagio" u Las Vegasu zaradi oko 12.000 dolara godišnje, a radnici hotela ga čiste na svaka dva do tri mjeseca, pomoću velikog vakuma. Novičiće stave u mikser za cement zajedno sa peškirima, pa ih trenje očisti.

fontana1

Fontane tržnih centara u Americi sakupe oko 2.000 dolara mjesečno, a novac sakupljen odatle se donira humanitarnim organizacijama. Fontane u Diznijevom zabavnom parku "zarade" oko 18.000 dolara godišnje, a novac od se donira deci u sirotištima.

fontana2

Fontana koja najviše zarađuje na svijetu je fontana di Trevi u Rimu, naravno. Ako ste nekada posjetili Rim, sigurno ste i sami bacili tamo novčić ili videli druge turiste kako to rade. U nju se dnevno baci i do 3.200 dolara, a zbog velike količine novčića, fontana se čisti svaki dan. U toku jedne godine ova fontana zaradi gotovo milion dolara.

 

Ne propustite