Kada dijete želi odustati od slobodne aktivnosti, evo šta treba uraditi

Mame i bebe
Kada dijete želi odustati od slobodne aktivnosti, evo šta treba uraditi
.

I taman kada ste pomislili da je vaše dijete napokon pronašlo slobodnu aktivnost na koju će barem neko vrijeme s guštom odlaziti, uslijedio je hladni tuš. “Mama, tata, ja ne bi više išao/la na ples/nogomet… Postalo mi je dosadno!”

Kada dijete kao iz vedra neba kaže da želi prestati odlaziti na određenu aktivnost, kod roditelja se javlja cijeli niz upitnika? Je li u redu da prestane? Trebam li ga u tome podržati i ispisati čim mu splasne interes? Trebam li ga nagovarati da ostane?

Prolazna faza ili?
Djeca, kao i odrasli imaju svoje dobre i loše dane. Na roditelju je da procijeni je li riječ o prolaznoj fazi ili nečem ozbiljnijem što zahtijeva razgovor s djetetom. Ukoliko dijete na slobodnu aktivnost odlazi prigovarajući, a kući dolazi s osmijehom i zadovoljan, nema razloga za brigu.

Vjerojatno je riječ o još jednoj fazi na koju ne treba previše obraćati pozornost. Međutim, ukoliko je on uporan u želji da prestane odlaziti na slobodnu aktivnost, posjednite ga, porazgovarajte s njim, pokušajte dokučiti što se događa u njegovoj maloj glavici.

Praktična rješenja
Ponekad je dijete preopterećeno i dosta mu je školskih, a nakon toga i izvanškolskih aktivnosti. U takvim situacijama djetetu je potreban odmak na određeno vrijeme. Iznimno je važno da roditelj procijeni kad je dijete zasićeno dodatnim aktivnostima i kad treba stati na loptu. Potražite praktična rješenja na zadovoljstvo cijele obitelji. Raspitajte se može li dijete propustiti koji put odlazak na slobodnu aktivnost, a još uvijek biti dio tima? Ukoliko trenira neki sport može li se rekreativno baviti njime?

Djetetu treba dati do znanja da brzo odustajanje nikamo ne vodi. Treba mu objasniti da nije svaki put u redu odustati. Svaki trud i napor, prije ili kasnije dovedu do zadovoljstva i osjećaja sreće. Ponekad treba biti ustrajan i uporan! Vođeni tim načelima, dogovorite se s djetetom da samom sebi i aktivnosti na koju odlazi pruži još jednu priliku. Neka uloži dodatni trud u slobodnu aktivnost, a zatim mu dajte priliku da donese odluku želi li i dalje prestati ili ipak nastaviti s izvanškolskim obavezama.


Molim bez podmićivanja!
“Ukoliko nastaviš s aktivnošću, kupit ću ti…” Nemojte se stavljati u poziciju podmićivanja vlastitog djeteta. Prijetiti kaznama također nije preporučljivo. Slobodne aktivnosti na koje odlazi vaše dijete moraju biti zabavne, poučne i poticajne. Nagrade i kazne su kratkoročnog djelovanja i potkopavaju motivaciju za uspjehom.

Kada podržati dijete?
Ako dijete i dalje negoduje prilikom svakog odlaska na slobodnu aktivnost, vrijeme je da kažete: “Ok, nemoj više ići ako ne želiš.” Djetetovo nezadovoljstvo i frustracija lako mogu prerasti u mržnju prema svim izvannastavnim aktivnostima. Stoga, podržite odluku svog djeteta, i to ne samo riječima već i djelima. Dajte mu vremena da odahne i pronađe potrebno vrijeme za opuštanje kod kuće i igru sa svojim prijateljima. Djeca vole istraživati, biti znatiželjna, sudjelovati…. Stoga, vjerujemo da će i vaše dijete vrlo brzo pronaći slobodnu aktivnost s koje će se vraćati sretan i zadovoljan.

Ne propustite