SAZNAJTE KAKO MONTIRATI LANCE NA GUME U 7 KORAKA: Mnogi vozači ovo ne znaju! (VIDEO)

Automoto
SAZNAJTE KAKO MONTIRATI LANCE NA GUME U 7 KORAKA: Mnogi vozači ovo ne znaju! (VIDEO)
.

Ako do sada niste namontirali zimske gume, na izmaku zime to sigurno nećete učiniti, ali imajte na umu da s ljetnim gumama ne krećete na dulje putovanje, pogotovo kroz gorske predjele.

Stručnjaci svakako preporučuju zimske pneumatike kao neosporno sigurnije na temperaturama ispod 7 °C, a pogotovo kad je ispod ništice. Ako ih nemate zimi – što zakon dopušta – u pripravnosti morate imati lance za snijeg.

Pod zimskom opremom za osobne automobile podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače. Također, zimske uvjete mogu proglasiti cestarske službe na svim cestama u Bosni i Hercegovini bez obzira na područje i vremensko razdoblje, ako su vremenski uvjeti takvi, primjerice, snijeg ili poledica.

lanac

Pa ako ste se već odlučili zimi voziti na propisnim ljetnim gumama, a lance stavili u prtljažnik, dobro je znati ponešto o njima, a pogotovo kako se montiraju, što je mnogim vozačima još uvijek nepoznanica. Lanci za snijeg uvijek se kupuju u paru i postavljaju na pogonsku osovinu. Dakle, na većinu automobila koji koriste prednji pogon na prednje kotače, dok na automobile koji imaju pogon straga poput BMW-a, Mercedesa ili Smarta i Renault Twinga – na stražnje kotače.

Kvalitetu lanaca definira debljina karika, antikorozivna zaštita i lakoća postavljanja. Načelno, što je lanac lakši, jeftiniji je i nekvalitetniji. Dakako, ključni je faktor kod kupaca, osim cijene, i lakoća postavljanja na kotače. Postavljanje lanaca ne bi vam trebalo predstavljati velik problem budući da su današnji lanci sve jednostavniji, a uz lance bi se trebale dobiti i upute. No, obvezno je lance isprobati i uvježbati staviti na kotače prije prvog pravog korištenja koje će, očekivano, biti po snijegu i zimi što nikako nisu vremenski uvjeti za isprobavanje montaže. Kvaliteta prianjanja na snijegu i ledu podjednaka je kod svih lanaca.

Kao alternativa klasičnim lancima za snijeg na tržištu se mogu pronaći tzv. kompozitni lanci ili kako ih popularnije nazivamo “čarapa za gumu”. Oni se mogu koristiti na svim osobnim automobilima, a kod određenih automobila su i jedino moguće rješenje ako želite lance. Primjerice, kod određenih modernijih automobila s velikim kotačima i izrazito niskoprofilnim gumama nije moguće montirati klasični lanac. Kompozitni lanac, primjerice od Michelina, tiši je, udobniji i lakši za postavljanje od klasičnog lanca.

Rastezljiv je i lako se prilagođava gumi i gaznoj površini. Isti se također montira na pogonsku osovinu, isključivo u paru. Najčešća greška koju vozači rade pri upotrebi bilo kojeg, a pogotovo kompozitnog lanca jest nepridržavanje upute proizvođača. To podrazumijeva vožnju s lancima na suhim kolnicima, krivo postavljanje te neprilagođenu brzinu. A upravo je neprilagođena brzina najčešći uzrok nesreća na snijegu i ledu, s lancima ili bez njih.

Pogledajte i ovaj korisni video koji će vam sigurno pomoći:

 

Ne propustite