Vučić predlaže moratorijum na teme iz prošlosti

Region
Vučić predlaže moratorijum na teme iz prošlosti
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Hrvatska nemaju sukobe oko budućnosti, i predložio je moratorijum od šest mjeseci na rasprave o temama iz prošlosti.

Vučić je u intervjuu za hrvatski "Globus", čiji su dijelovi objavljeni na sajtu tog lista, rekao da će hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović tokom predstojeće posjete Zagrebu podnijeti konkretne prijedloge za poboljšanje srbijansko-hrvatskih odnosa.  

Kada je riječ o traumatičnim temama iz Drugog svjetskog rata i rata 1990-ih godina, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima Srbije i Hrvatske, Vučić je ocijenio da bi najbolje bilo da se dvije strane uzdrže od rasprave o njima na neko vrijeme, navodi Globus.  

"Hajde da se dogovorimo da u narednih šest mjeseci - i da to kažemo - ne govorimo o tome, tome i tome, ili prije nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi", rekao je Vučić.  

Odgovarajući na pitanje da li će predsjednica Hrvatske prihvatiti njegov prijedlog, Vučić je rekao da je cilj bolje razumijevanje u budućnosti.  

"Mislim da zaključak naših razgovora treba da bude: Saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kada je riječ o prošlosti, ali dajte da pokušamo bolje da razumijemo jedni druge u budućnosti", dodao je on.  

Kako je naveo, budućnost Srba i Hrvata leži u jačanju saradnje i boljem međusobnom razumijevanju.  

"Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo da razumijemo da ćemo opstati i preživjeti samo ako se ne budemo tukli... u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što prije to počnemo, pokazat ćemo da smo malo pametniji",naveo je on.  

Vučić je u intervjuu govorio o pitanju nestalih, izložbi o Jasenovcu koju je Srbija organizovala u UN-u, strahu od asimilacije Srba u Hrvatskoj, kao i tome da li Hrvatska koči Srbiju na putu ka EU, javlja Beta.

Ne propustite