SLOM AMERIČKE BERZE UZDRMAO SVIJET/Profesor Sanel Halilbegović: Potajno je radila rak rana ekonomije zvana inflacija

Aktuelno
SLOM AMERIČKE BERZE UZDRMAO SVIJET/Profesor Sanel Halilbegović: Potajno je radila rak rana ekonomije zvana inflacija
Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su naglo pale nakon što je val kolapsa jučer krenuo iz Sjedinjenih Američkih Država.

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su naglo pale nakon što je val kolapsa jučer krenuo iz Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, na Wall Streetu jučer su glavni indeksi potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina. BBC je ovo nazvao najvećim berzovnim krahom na Wall Streetu u jednom danu, gori i od početka globalne finansijske krize 2008. godine.

Profesor Sanel Halilbegović za Novi.ba kazao je kako se finansijska tržišta nalaze pred novom krizom.

"Svjedoci smo vrlo volatilnih kretanja kriptovaluta, a indeksi svih svjetskih berzi u 2017 godini su bili izuzetno pozitivni, međutim u svemu tome potajno je radila rak rana ekonomije zvana inflacija.

U Americi su prosječne plate rasle, broj nezaposlenih padao, a ekonomija rasla (scenario o kojem sanja BiH), iza svega toga Centralna banka Amerike (Federal reserve) je vodila bitku protiv inflacije.   Amerika je zaustavila program tzv. kvantitativnog opuštanja (quantitative easing) koji je za ulogu imao da poveća protok novca a samim time poboljša i finansijsku sliku korporativne Amerike ali CB Amerike nije uspjela da obuzda inflatorni rast.  Sa druge strane Atlantika Europska Centralna Banka je uspjela sličnim kvantitativnim opuštanjem kao i ostalim mjerama da obuzda inflaciju i dovede je na željeni nivo od 2%.

U 2017. opet imamo formaciju balona unutar balona koji se zove Bitcoin.  Bitcoin je doveo ne samo do neodgovornog ulaganja novca (čitaj "kockanja sa novcem") već i do preusmjeravanja mase kapitala sa osnovnih finansijskih tržišta na tržišta kriptovaluta. Krajem 2017. godine američka komisija za vrijednosne papire (SEC) dozvolila da se formiraju tzv. derivati na kriptovalutu Bitcoin, gdje se ionako ništavna intrinzična vrijednost Bitcoina razvodnjava na nivo ravan nuli.

Kako već znamo Bitcoin je (iako u 2017. imao prinos od preko 2000%) krajem 2017. godine rapidno izgubio preko 60% svoje tržišne vrijednosti što je već započelo priču o pucanju balona po investitorskim kuloarima. Na sve navedeno dolazi do govora o problemima koje bi inflacija mogla da prouzrokuje, te kao rezulat imate nestabilno tržište kapitala u Americi čiji se efekti putem globalno-povezanih sistema "spojenih posuda" preljeva na Azijska i Europska tržišta", kazao nam je Halilbegović.

skynews-nikkei-dow-jones-stock-market-4223914

 

Postoji opasnost od inflacije

Halilbegović dodaje i kako je moguće da je ovo kratkotrajan trend takozvane "korekcije tržišta".

"Centralna banka Amerike će biti primorana da uskoro počne podizati nominalnu kamatnu stopu što će automatski uzrokovati porast kamatnih stopa na kreditnim tržištima, te će kao rezultat toga firme posuđivati manje nego prije, što će onda prouzrokovati novo usporavanje ekonomije, te u najgorem slučaju recesiju.

Moguće je da je ovo kratkotrajan trend takozvane "korekcije tržišta", ali bio taj trend kratkoročan ili ne, opasnost od inflacije postoji i nadati se da će finansijski stručnjaci uspjeti da nađu najbolji model kako da se izbore sa istom", zaključuje profesor Halilbegović.

Ne propustite