Ovo su pomalo smiješne i pomalo strašne stvari koje ne znate o djeci dok ne dobijete svoju

Mame i bebe
Ovo su pomalo smiješne i pomalo strašne stvari koje ne znate o djeci dok ne dobijete svoju
.

Sigurno ste mnogo puta čuli ovu poznatu rečenicu: „Ne znaš ti ništa o djeci, vidjećeš kada budeš dobio svoju“ koja nas dovodi do ludila, jer svi znamo da su djeca slatka, divna i zabavna. Međutim da li je to zaista tako ili tu ima više posla nego što mislimo?

Predstavljamo vam neke osnovne stvari koje nam nikada ne padaju na pamet u vezi sa djecom a u potpunosti su tačne:

1. Djeca rade gadne stvari
Većina ljudi koja nemaju svoju djecu misle da su najgore stvari koje djeca rade kake, piške i povraćaju. Ali kada ste vi roditej i kada čistite iza njih znate da su stvari malo drugačije.

Dijete ponekad prosto reši da baci smeće iza sebe koje ćete naravno vi pokupiti, ili riješi da je dovoljno sposobno da samo piški, međutm zaboravi da skine pantalonice ili prosto da dobije napad besa zato što ne želite da mu kupite nešto i riješi da se baci na prljavi pod prodvnice.

Međutim ubjedljivo najgadnija stvar, za koju svaki roditelj tvrdi da njegovo dijete ne radi jeste jedenje slina. Da, tako je, jedenje slina. Budimo realni svako dijete će u jednom momentu svog života to probati.

2. Djeca su aljkava
Ovo najbolje znaju roditelji i bebisiteri. Djeca će uvijek naći način da se isprljaju, nebitno koliko puta ih vi obrisali za ručkom, oni će nekom magijom ponovo biti zabrljani kada ih pogledate.

A tek mrve, one su svuda. Na kauču, tepihu, vašem krevetu, njihovom krevetu, kućnom ljubimcu…

I posljednja ali ne i najnebitnija stvar- sve što mogu da dohvate u kući će biti ljepljivo, od daljinskog upravljača do kvaka. I da, djeca nađu način da sve prospu, svako ko ima malo dijete zna o čemu pričamo…

3. Djeca skupljaju stvari
Ukoliko imate djecu imaćete i igračke, to svi znamo. Međutim vjerovatno ne znate da ćete imati pravu prodavnicu igračaka u kući, a njihova količina će samo rasti i rasti, jer nijedno dijete vam neće dozvoliti da bacite njegovu igračku.

Čak i ukoliko riješite da pauzirate sa kupovinom, vaša porodica i prijatelji nažalost neće. A vi se pripremite da nalazite igračke na mjestima na kojima niste ni pretpostavljali da će se naći.

4. Djeca su „izmamljivači“
Kada je hrana u pitanju postoje dva tipa djece: ona koja jedu sve i ona koja ne jedu praktično ništa. Ukoliko imate više od jednog djeteta jako je vjerovatno da ćete imati oba tipa. Ili će prosto vaše dijete menjati kategoriju svakoga dana.

Nezavisno u koju grupu spadaju, jedna stvar je sigurna – željeće da jede ono što vi jedete. Polako će vam se približii, umiljavati i na kraju uzeti ono što jedete, prvo jedan griz, pa drugi dok ne pojedu sve.

5. Djeca nikada ne spavaju
Vaše dijete nikada neće spavati, bilo da je to beba ili tinejdžer, nikada neće spavati onda kada je predviđeno.

Još ukoliko je prethodnih dana ustalilo neko vrijeme za dnevnu drijemku i vi ste isplanirali da završite nešto dok ono spava, ne računajte na to. Magično će se probuditi i poremetiti vam planove.

A podočnjaci i crne kesice ispod očiju koje ste zaradili dok su bili bebe nikada neće u potpunosti proći.

6. Djeca izvoljevaju
Ok, bebe imaju opravdanje, one zaista ne mogu ništa da urade same i svi novopečeni roditelji su upozoreni da će prvih par mjeseci biti pakao.

Međutim, starija djeca nastvaljaju sa praksom da im roditelji sve rade, od sjeckanja hrane, oblačnja, dodavanja stvari… I uvijek će vas pozvati kada je najnepogodnija prilika, ne mare čak ni ako ste u kupatilu.

7. Djeca su brutalno iskrena
Svi želimo poštenu i djecu koja ne lažu, međutim njihova netaktičnost ponekad nije najpoželjnija. Djeca će vam bez ustručavanja reći da ste debeli, da im niste lijepi, da vam je kosa prljava a još ukoliko kažete nešto loše o nekome ne računajte da oni to neće prenjeti upravo toj osobi.

8. Slome sve što dohvate
Upravo ovo je razlog zašto vam svi preporučuju jeftine igračke i stvari koje su lako zamenjljive.

Međutim kada su skuplje stvari u pitanju povedite računa. Naočare će vam biti jako brzo polomljene, telefon vjerovatno završiti u wc šolji a uspomena ili neka dragocenost koja mu je na dohvat ruke… pa neće postojati više.

9. Djeca su smotana i često se povređuju
Svi znamo da se djeca ponekad sapletu i padnu, međutim dok ne dobijete vaše dijete nećete biti svijesni koliko je to česta pojava. Prije svega zapinju za sve, skotrljaju se i niz najmanju nizbrdicu, ne gledaju kuda idu… sve u svemu jako su trapava.

Jedino dobro je što većina ovih povreda nije strašna i što može da se izliječi poljupcem i flasterom.

10. Vaša djeca su vredna svega toga
Ne možete da zamislite koliko je moguće voljeti drugo ljudsko biće dok ne dobijete sopstveno dijete.

To je nenadmašiva, neprekidna ljubav koja raste svakoga dana. Uradićete sve što je u vašoj moći da zaštitite vaše dijete i obezbedite sve što mu je potrebno jer ste vi odgovorni za njegov maleni život.

Daćete sve za njega a ono će vam vratiti istom mjerom i to je ono jedino što je istinski bitno.

Ne propustite