Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke napada na pobunjenike u Siriji koji su ubili njihovog pilota

Svijet
Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke napada na pobunjenike u Siriji koji su ubili njihovog pilota
.

Grupa Tahrir al-Sham (fronta al Nusre) saopštila je na društvenim mrežama navodeći kako je komadant zračne odbrane rekao da je jedan njegov borac pogodio mlaznjak tokom zračnog napada na grad Saraqeb u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlib.

Naime, rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimku zračnog napada na pobunjenike u sirijskom Idlibu gdje je jučer ubijen njihov pilot. Radi se o osveti Rusa koji su sravnili sa zemljom uporište pobunjenika, pretpostavlja se da je u napadu ubijeno njih 30.


Na snimci, koju je objavila "Russia Today", vidi se kako raketa pogađa metu na zemlji i uništava je u seriji eksplozija.

Podsjetimo, jučer je objavljeno da su pobunjenici oborili ruski borbeni avion u provinciji Idlib.

Avion Su25 srušen je u blizini grada Maaret al-Numan u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, rekao je lokalni komadant. Pobunjenici su prvo objavili da su uhvatili dvojicu pilota, ali Rusija je objavila da je jedan pilot ubijen. Ruski pilot ubijen je nakon što se katapultirao na pobunjeničko područje nakon rušenja njegova aviona, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Index.hr.

Pilot je uspio javiti da se katapultirao na područje pod nadzorom boraca Fronte al Nusre, bivšeg sirijskog ogranka al-Kaide, navodi se u saopštenju ministarstva, prenose ruske novinske agencije.

- Pilot je ubijen u borbama s teroristima - dodaje ministarstvo. - Po prvim informacijama, avion je pogođen iz prenosivog protuzračnog sistema projektila - navodi se.

Džihadistička skupina preuzela odgovornost

Džihadistička skupina povezana s bivšim ogrankom al-Kaide u Siriji kasnije je preuzela odgovornost za obaranje aviona SU-25 protuzračnim projektilom ispaljenim s ramena.

Na društvenim medijima objavljene su snimke srušenog i zapaljenog aviona.

 

Ne propustite