ZA SVE ONE KOJI NE VOLE 'KLASIČNU': Baklava od plazma keksa (RECEPT)

Kuharica
ZA SVE ONE KOJI NE VOLE 'KLASIČNU': Baklava od plazma keksa (RECEPT)
.

Ukoliko ne volite 'klasičnu' baklavu, ovo je recept koji morate probati.

Sastojci:

3 jajeta

5 kašika šećera

10 kašika ulja

300 g mljevene plazme

1 kg kora

Preliv:

1 l vode

1 kg šećera

1 limun

Priprema:

-U šerpu staviti vodu i šećer da prokuhaju 10-ak minuta. Kad proključa dodati sok od limuna i ostaviti minut dva da ključa. Maći da šporeta da se hladi.

-Umutiti jaja sa šećerom, zatim dodati ulje mutiti mikserom na kraju dodati plazmu mutiti dok se smjesa ne sjedini.

-Baklavu umotavati u tri kore. Kore jednu po jednu premazivati uljem. Baklavu sjeći odmah i redati u pleh. Pleh obložiti papirom za pečene.

-Baklavu peći 30-40 minuta na temperaturi od 200°C. Na kraju preliti hladnim prelivom.

Ne propustite