Ove opasne igračke sadrže otrovne tvari koje ugrožavaju reproduktivo zdravlje!

Mame i bebe
Ove opasne igračke sadrže otrovne tvari koje ugrožavaju reproduktivo zdravlje!
.

Osim što su u određenim igračkama pronađene otrovne tvari, neke su se pokazane zdravstveno neispravnim jer su iz njih ispadale dlačice, najčešće u plišanim igračkama i lutkama kojima su otpadale dlake. 

- Ukupno 12 uzoraka sadržavala su nedopuštene količine stalata. Riječ je o toksičnim tvarima koje djeluju na sustav za reprodukciju i mogu biti opasne nakon niza godina kad se osoba nađe u reproduktivnoj dobi – rekla je Jasna Bošnir. To su najčešće igračke za bebe i djecu do tri godine poput na primjer grickalica i ostalih igračaka koje djeca stavljaju u usta.


Predblagdansko vrijeme trgovcima je najunosnije, a industrija igračaka je upravo u to vrijeme i najprofitabilnija. Iako mnogi nemaju novaca za osnovne životne potrepštine, roditelji uvijek zadnju kunu daju za svoju djecu, a čime će ih najviše razveseliti ako ne igračkama. Međutim, tu opreza nikad dovoljno jer postoje igračke koje sadrže otrovne tvari. Iako inspekcije nastoje što rigoroznije kontrolirati igračke, događa se da im nešto i promakne.

Jedan od ovlaštenih laboratorija za kontrolu igračaka u Hrvatskoj je Hrvatski zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar gdje su ove godine na analizu dobili 296 uzoraka. Iako analiza svih igračaka još nije završena, od svih koje su provjerene pokazalo se da ih je 27 zdravstveno neispravno.

Pripazite na primjerenost dobi djeteta i na deklaracije

Dr. Jasna Bošnir, voditeljica Odjela za analize hrane i predmeta Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar za portal Dnevno kaže kako je ukupno devet posto analiziranih igračaka neispravno.

- Ukupno 12 uzoraka sadržavalo je nedopuštene količine stalata. Riječ je o toksičnim tvarima koje djeluju na sustav za reprodukciju i mogu biti opasne nakon niza godina kad se osoba nađe u reproduktivnoj dobi – rekla nam je Jasna Bošnir.

To su najčešće igračke za bebe i djecu do tri godine poput, na primjer, grickalica i ostalih igračaka koje djeca stavljaju u usta. Zato roditelji obavezno trebaju kupovati igračke primjerene dobi djeteta i biti posebno oprezni pri kupovini. Doktorica Bošnir savjetuje svim kupcima da za djecu ne kupuju igračke koje nisu za njihovu dob. Kad je riječ o djeci ispod tri godine, treba obratiti pažnju ima li igračka oznaku ‘do tri godine’. Isto tako treba se obratiti pažnja ima li igračka deklaraciju na kojoj piše tko je uvoznik, a tko proizvođač i izvoznik.

Osim što su u određenim igračkama pronađene otrovne tvari, neke su se pokazane zdravstveno neispravnim jer su iz njih ispadale dlačice, najčešće u plišanim igračkama i lutkama kojima su otpadale dlake. U još nekoliko uzoraka neprimjeren je bio oblik igračke.

- Imale su preoštre rubove i nisu bile primjerene dobi djece za koju su namijenjene. U samo jednom uzorku igračka nije odgovarala deklaracija – rekla je dr. Bošnir.

Neprovjerene igračke na raznim štandovima i sajmovima

Što se tiče kontrole igračaka, Bošnir smatra da se u Hrvatskoj vodi dobar sustav njihove kontrole. Igračke prolaze nekoliko kontrola. Prvo ih se kontrolira prilikom ulaska u Hrvatsku, zatim ih granična sanitarna inspekcija šalje u ovlaštene laboratorije na analizu. Uz to, kontrola se obavlja i putem monitoringa, kad sanitarna inspekcija na lokalnoj razini provodi nadzor nad trgovinama i centrima.

- Zagreb ima sreću jer  se provode i dodatne kontrole budući da i Gradski ured za zdravstvo odvaja određenu svotu novca za kontrolu igračaka – rekla je dr. Bošnir.

Kao što je već poznato, većina igračaka uvezena je iz Kine, a na analizu ih je preko 90 posto stiglo upravo iz te zemlje. Ostatak je bio iz EU, a bilo je i nekoliko uzoraka iz Hrvatske. Igračke koje ne prođu kontrolu, vraćaju se u zemlju proizvođača ili se uništavaju.

No, ono što je zabrinjavajuće je kontroliraju li se i sve igračke koje se nađu u prodaji. Kao i sa svim stvarima, tako postoje i ilegalne igračke. Mnoge od njih prodaju se pogotovo u ovo predblagdansko vrijeme na raznim štandovima i sajmovima. Dok veliki lanci trgovina dječjih igračaka prolaze rigorozniju inspekciju, potrebno je pripaziti što se kupuje van trgovina.

dnevno.hr

Ne propustite