SIPA: Na stranim ratištima bilo 296 bh. državljana, u BiH nema kampova za obuku

Bosna i Hercegovina
SIPA: Na stranim ratištima bilo 296 bh. državljana, u BiH nema kampova za obuku
.

Utjecajni strani mediji te pojedini domaći i strani zvaničnici u proteklom su periodu isticali da u BiH postoje nelegalni vojni kapovi, te da potencijalnu opasnost predstavljaju i osobe koje su boravile na stranim ratištima, a vratile su se u BiH.

Posebnu medijsku pažnju pruvuklo je i udruženje “Srpska čast”, za koju su sigurnosne agencije u BiH početkom ove godine potvrdile da rade na formiranju paravojne formacije u bh. entitetu Republika Srpska (RS). No, za sada nisu zabilježe nelegalne vojne obuke bilo kakve vrste u BiH.

Ovu informaciju potvrdili su za Fokus.ba u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Iz ove agencije navode da se, prema postojećim operativnim podacima oko 296 državljana Bosne i Hercegovine može dovesti u vezi sa odlaskom, povratkom i učešćem na stranim ratištima.

“Po povratku u BiH, većina lica koja su boravila na stranim ratištima su bila predmet obrade SIPA-e, budući da predstavljaju određen sigurnosni rizik, s obzirom na postojanje mogućnosti da su u toku boravka na stranim ratištima došli u kontakt sa nekim zabranjenim grupama ili terorističkim organizacijama”, istakli su za Fokus.ba iz SIPA-e.

Dodaju da su osobe iz BiH boravile na stranim ratištima kao što su Sirija, Irak i Ukrajina, a vezano za eventualno postojanje vojnih kampova u BiH ističu:

“Obavještavamo vas da SIPA ne raspolaže saznanjima da na području BiH postoje nezakoniti centri ili kampovi za vojnu obuku takvih osoba.”

Ministar sigurnost BiH Dragan Mektić nedavno je izjavio da su zabilježeni slučajevi odlaska djece iz RS-a na vojnu obuku u Rusiju, a komentarišući stanje sigurnosti u FBiH Mektić je kazao da u ovom entitetu ima radikalizma, ekstremizma i huškača. Istakao je i da opšta sigurnosna situacija u BiH nije dobra.

(Fokus) 

Ne propustite